За медицинаре нема предаха, контроле створиле гужве

Јана Кезић
За медицинаре нема предаха, контроле створиле гужве

БАЊАЛУКА - Иако се епидемиолошка ситуација у Српској знатно побољшала за медицинаре нема предаха јер су се пацијенти вратили редовним контролама које су због страха од заразе короном избјегавали у протеклом периоду.

Да су редови испред амбуланти протеклих дана свакодневна слика потврђују у појединим здравственим установама, а неке су како би смањили гужве увели рад и у послијеподневним часовима.

Директор болнице у Требињу Недељко Ламбета рекао је за “Глас Српске” да су тренутне велике гужве настале због тога што људи из страха или неког другог разлога нису долазили код љекара у претходном периоду.

- Доктори су у неким периодима били спријечени да обављају редовне прегледе јер је било много “ковид” пацијената. У одређеном периоду скоро 75 одсто наших доктора специјалиста било је укључено у рад “ковид” одјељења, а сва одјељења осим хирургије била су претворена у “ковид” - рекао је Ламбета и додао да на “ковид” одјељењу тренутно имају само једну особу.

Сви они који нису били на редовним прегледима у протеклом периоду, како каже, сада долазе на контроле, што једним дијелом ствара притисак на докторе и на комплетно особље.

 - Због цјелокупне ситуације и како грађани не би чекали дуго одлучили смо да амбуланте раде и у поподневним часовима - рекао је Ламбета.

Слично је и у зворничкој болници чији директор Иван Поповић каже да је евидентан велики прилив пацијената који су редовне процедуре одлагали због пандемије.

- Нажалост, долазе нам пацијенти који су већ “запуштени” и долазе када је болест веома узнапредовала - рекао је Поповић за “Глас”.

Објаснио је да због великог броја пацијената којима су потребне услуге снимања магнетном резонанцом, у зворничкој болници постоји листа чекања до петнаестак дана, осим за хитне случајеве.

Директор болнице у Градишци Рајко Додик каже да су се вратили у нормалан режим рада, а чека се на поједине прегледе на које се чекало и прије пандемије.

- Гужве су на неким дијагностичким процедурама, али су оне биле и прије короне а биће и послије због недовољно кадра. Ријеч је о уско специјалистичким прегледима, попут ултразвука срца - рекао је Додик и додао да је повећан број оперативних захвата.

Помоћник директора за медицинске послове у Болници “Свети Врачеви” Бијељина Микајло Лазић каже да су током пандемије на располагању биле двије “ковид” болнице те им је таква организација рада омогућила несметан рад са пацијентима.

- Иначе, у овом периоду године у Семберији се због повећаног обима пољопривредних радова биљежи нешто већи број повреда. Овом приликом апелујемо на све да буду опрезнији приликом руковања пољопривредним машинама, те да користе заштитну опрему - рекао је Лазић.

Посјете

У бијељинској и зворничкој болници од данас су поново допуштене посјете пацијентима, уз поштовање препоручених епидемиолошких мјера.

- Посјете ће бити омогућене уз обавезно ношење маски, сваког радног дана од 14 до 15 часова, према седмичном распореду за одјељења, док викендом неће бити дозвољене - навели су из болнице “Свети Врачеви”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана