Za godinu umrlo 50 svjedoka zločina

K. Ć.
Za godinu umrlo 50 svjedoka zločina

Bratunac - Srpski logoraši strahuju da za nekoliko godina, zbog sporog procesuiranja ratnih zločina, neće imati ko da svjedoči o najmonstruoznijim ubistvima i mučenjima Srba u logorima u BiH s obzirom na to da je za godinu umrlo više od 50 svjedoka.

Iz Udruženja logoraša regije Birač tvrde da uskoro neće biti onih koji će moći da posvjedoče o zločinima u srebreničkom "Pilićarniku", zgradama današnjeg Osnovnog suda i bivše Stanice javne bezbjednosti, te logorima "Musala" kod Konjica, Osnovnoj školi "Zvonimir Belša Nono" u Bradini, Kazneno-popravnom domu u Zenici, Centralnom zatvoru u Tuzli i još stotinu lokacija i logora na kojima su mučeni i ubijani srpski civili u posljednjem ratu. Od dana uzimanja izjava do podizanja optužnica u predmetima "Silos" Tarčin, "Stupari" Kladanj i "Željezničko-saobraćajno preduzeće" Banovići, prošlo je nekoliko godina, a od prijava MUP-a RS više od 18 godina i mnogi svjedoci su umrli.

- To ukazuje na činjenicu da su pravosudne institucije BiH kao i Haški tribunal, sračunato vremenski razvukli procesuiranje tih ratnih zločina, kako bi umrlo što više žrtava i onih koji su odgovorni za te zločine - rekao je sekretar tog udruženja Vinko Lale.

Dodao je da proces dokazivanja istine o ratnim zločinima počinjenim nad srpskim zatočenicima opterećuje i raseljenost tog stanovništva širom svijeta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana