Za brigu o novorođenčetu plaćaju iskusne babice

Milijana Latinović
Za brigu o novorođenčetu plaćaju iskusne babice

Banjaluka - Porodilje širom Srpske sve češće se odlučuju da plate iskusne babice koje im pomažu da brinu o novorođenčetu u prvim danima nakon poroda, iako imaju pravo na besplatnu posjetu medicinskih sestara iz timova porodične medicine.

Da novopečene majke ne žale novac kada je u pitanju briga o novom članu porodice, potvrđuju u Udruženju građana DRIP, u kojem navode da za babicama sa dugogodišnjim iskustvom vlada velika potražnja.

- Kada porodilje čuju da im u kućnu posjetu dolaze medicinske sestre koje su prošle obuku za patronažu, a nisu se školovale konkretno za to, osjećaju nesigurnost i radije angažuju privatne patronažne sestre ili babice koje su godinama radile sa bebama - rekla je članica ovog udruženja Nataša Gligorić.

Evidenciju o tome koliko porodilja koristi ovu besplatnu uslugu u domovima zdravlja nemaju.

- Uvođenjem modela rada po principima porodične medicine prestala je sa radom Služba za patronažu, a formirani su timovi koji se sastoje od ljekara i dvije medicinske sestre, od kojih najmanje jedna pruža usluge u kućnim uslovima - rekla je načelnica Službe porodične medicine u banjalučkom Domu zdravlja Kosana Stanetić.

U prijedorskom Domu zdravlja kažu da je 196 porodilja u ovoj godini koristilo usluge patronažne sestre.

- Dom zdravlja je lani dodatno edukovao medicinske sestre i ponovo uveo uslugu patronažne posjete porodilji i novorođenčetu - istakla je glavna sestra u ovoj zdravstvenoj ustanovi Sandra Kusonjić.

Koliko su posjeta porodiljama u ovoj godini obavile medicinske sestre iz 55 timova porodične medicine, u Domu zdravlja u Bijeljini nisu znali da nam kažu.

- U prvoj polovini 2017. godine bilo je 916 svih kućnih posjeta - kratko su odgovorili iz bijeljinskog Doma zdravlja.

Mnoge majke ne znaju da imaju pravo na besplatnu posjetu medicinske sestre nakon porođaja, a i one koje znaju svoja prava, nisu obaviještene da se moraju „naručiti“ da bi dobile tu uslugu.

- Nakon porođaja zvala sam Dom zdravlja Banjaluka jer sam znala da imam pravo na posjetu patronažne sestre. Međutim, rekli su mi da je raspored za tu sedmicu već napravljen i da je trebalo da se javim ranije, kao da sam unaprijed mogla znati kada ću se tačno poroditi i izaći iz bolnice - rekla je Svjetlana T. i istakla da je zatim po preporuci prijateljica pozvala privatnu babicu koja naplaćuje 20 maraka po dolasku.

Koliko je pomoć iskusne babice u prvim danima nakon porođaja značajna, najbolje znaju majke koje su takvu pomoć imale nakon poroda.

- Nakon oba poroda plaćala sam babicu koja je penziju zaradila brinući o bebama. Savjetovala me kako da kupam i hranim djevojčice, previjala im pupak i bila mi pri ruci za sve što nisam znala. Za sedam dana, koliko je dolazila, platila sam 100 KM oba puta, ali kada je briga o bebi u pitanju, dala bih još toliko samo da znam da je u sigurnim rukama - kazala je Dragana Ć. iz Bijeljine.

Da iskusne babice imaju pune ruke posla, potvrđuje i Nada Petković koja dnevno posjećuje dvije, a ponekad i četiri porodilje.

  • Obično ih posjećujem do sedam dana. Pregledam rane porodiljama i pupak kod novorođenčeta. Majke sve zanima, posebno kad je riječ o prvoj bebi, kako da je hrani, kupa, presvuče. Imam i vagu tako da mjerim težinu bebe. Majkama je potreban neko sa iskustvom da sasluša i njihove strahove i odgovori na sva njihova pitanja - kazala je Petkovićeva i dodala da kod porodilje provede dva sata, te da jedan dolazak naplaćuje deset maraka.

Depresija

Kosana Stanetić je potvrdila da je uobičajeno da se kućna posjeta medicinske sestre dogovori prije porođaja ili neposredno nakon otpuštanja iz bolnice.

- Posebno je važno obratiti pažnju na mentalno stanje majke nakon porođaja zbog sve učestalije pojave postporođajnih depresija - rekla je Stanetićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana