Vukašinović tužio bih zbog kućnog pritvora tokom postupka u kojem je oslobođen

Srna
Vukašinović tužio bih zbog kućnog pritvora tokom postupka u kojem je oslobođen

Sarajevo - Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske /VRS/ Ilija Vukašinović tužio je BiH zbog duševne boli koju je pretrpio tokom 199 dana provedenih u kućnom pritvoru za vrijeme trajanja postupka u kojem je oslobođen krivice za ratne zločine počinjene na području Rogatice.

Vukašinovićev advokat Dejan Bogdanović predložio je danas na pripremnom ročištu da se na glavnom pretresu sasluša vještak neuropsihijatar Omer Čemalović.


Bogdanović je rekao da bi vještak na osnovu medicinske dokumentacije i ličnog pregleda Vukašinovića dao mišljenje o postojanju, vrsti i trajanju duševnih bolova i zbog činjenice da je 199 dana proveo u kućnom pritvoru, uz dodatnu mjeru da ga dva puta dnevno bez najave obilaze i provjeravaju policijski službenici.

Visina tužbenog zahtjeva nije precizirana, prenosi Birn.

Pomoćnik pravobranioca BiH Jelisaveta Plasto rekla je da ostaje kod pisanog odgovora na tužbu, te dodala da prigovara na to da se saslušaju Vukašinović i vještak.

U maju 2017. godine Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Vukašinovića optužbe za zločin protiv čovječnosti počinjen u septembru 1992. na području Rogatice. On je, zajedno s još sedam osoba, oslobođen optužbi da je u rogatičkom selu Karačići strijeljao i zapalio 20 Bošnjaka.

Glavna rasprava zakazana je za 3. oktobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana