Voda se povlači, klizišta prijete

Snežana Tasić
Voda se povlači, klizišta prijete

Kostajnica, Prijedor - Vodostaji rijeka u sjeverozapadnom dijelu Republike Srpske juče su bili u blagom opadanju. Iz poplavljenih kuća voda se povlači, ali velike probleme stvaraju klizišta koja su se pojavila.

 Vodostaj rijeke Une u Kostajnici juče je bio u blagom opadanju, a najveći problem predstavljaju tri klizišta, zbog čega je ova opština zatražila pomoć od predsjednika i Vlade RS, te Republičke uprave Civilne zaštite.

Portparol opštine Kostajnica Aleksandar Pašić istakao je da je načelnik ove lokalne zajednice Drago Bundalo juče uputio dopis u kojem je obrazložio situaciju u opštini, te od najviših institucija Srpske zatražio pomoć.

- Put u Mrakodolu koji je zatrpalo klizište je pročišćen, a drugo klizište u ovom selu nalazi se u blizini stambenog objekta. Ulica Mihajla Pupina zbog klizišta je i dalje neprohodna. Mehanizacija je bila na terenu kako bi se ovaj put osposobio, ali za sada nisu bezbjedni uslovi za radove - naveo je Pašić.

U ulici Ranka Šipke stambeni dio 11 kuća odbranjen je od Une, ali su podzemne vode poplavile podrume, a saobraćaj se i dalje odvijao otežano na magistralnom putu Kostajnica - Kozarska Dubica.

U Novom Gradu je zaplavljeno desetak kuća koje su na niskim lokacijama, a saobraćaj na nekoliko lokalnih puteva je obustavljen.

Načelnik ove opštine Miroslav Drljača rekao je da su vodostaji rijeka Una i Sana u blagom opadanju i stanje je povoljnije, ali sistem zaštite i dalje radi u punom kapacitetu, dok nadležne službe prate situaciju.

Dodao je da su i dalje uključene pumpe u prepumpnim stanicama i istakao da je jedna pumpa dostavljena iz Republičke uprave Civilne zaštite.

- Pumpu smo odmah stavili u funkciju u naselju Radišića jarak da bismo pomogli mještanima. Tamo je već bila jedna pumpa, a zaključili smo da je u narednom periodu neophodno kvalitetnije riješiti pitanje odvodnje u ovom naselju - naveo je Drljača.

Vodostaj Sane juče je bio u padu i u Prijedoru, ali su klizišta u Jelovcu i Bukovoj Kosi ugrozila dva domaćinstva.

- Još je značajno prisustvo površinskih voda, tako da je i dalje zaplavljeno oko 100 stambenih objekata, kao i značajan dio poljoprivrednih površina - izjavio je šef prijedorskog Odsjeka civilne zaštite Dušan Vranješ i naglasio da je i dalje u prekidu put Prijedor - Bišćani.  Naglasio je da su vatrogasci u naselju Gomjenica ispumpavali površinsku vodu koja je prijetila da prodre do osnovne škole.

U Kozarskoj Dubici zaplavljena su tri objekta, a na dva mjesta su se pokrenula klizišta.

U Kostajnici i Kozarskoj Dubici još su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava, dok je u Prijedoru i Novom Gradu i dalje stanje redovne odbrane od poplava.

Za zaštitu 180 miliona

Za zaštitu od poplava na području Srpske, od velikih poplava 2014. godine, obezbijeđeno je 180.000.000 KM, a zaključno sa 2017. potpisani su ugovori u vrijednosti od 100.000 KM, piše u izvještaju "Voda Srpske".

Sredstva za zaštitu od 110.000.000 KM obezbijeđena su iz Evropske investicione banke, 24.000.000 KM iz Fonda solidarnosti, iz Svjetske banke 26.000.000 KM, te 20.000.000 KM iz IPA fondova 2014.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana