Vlada utvrdila Prijedlog izmjenama zakona o privrednim društvima

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici u Banjaluci utvrdila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o privrednim društvima čiji je cilj da se unaprijede procedure odlučivanja, zaštita integriteta tržišta hartija od vrijednosti, kao i interesa i prava članova, odnosno akcionara u ovim društvima.

„Predloženim zakonskim odredbama vrši se djelimično usaglašavanje sa propisima EU iz oblasti privrednog prava, kao i otklanjanje sitnijih nedostataka u važećem zakonskom rješenju“, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću.

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o standardizaciji u Republici Srpskoj čime je izvršeno usaglašavanje naziva i pojmova u oblasti standardizacije, te usaglašavanje sa evropskim zakonodavstvom.

„Definisan je i novi rok važenja za postojeće JUS standarde sa obaveznom primjenom sve dok se isti ne zamijene sa novim propisima Srpske koje će donijeti nadležne institucije za pojedine oblasti. Detaljnije su razrađene i kaznene odredbe“, navodi se u saopštenju.

Vlada je danas utvrdila i Prijedlog Zakona o metrologiji u Republici Srpskoj kojim se uređuje sistem zakonske metrologije u Srpskoj, stavljanje na tržište mjerila, kao i upotreba tačnih mjerila s ciljem zaštite zdravlja i života ljudi i životinja, zaštite životne sredine, opšte bezbjednosti, prometa robe i usluga i zaštite potrošača.

Ovaj zakon je direktno vezan za javno zdravstvo i pitanje bezbjednosti zdravlja, jer se primjenjuje na mjerila koja se upotrebljavaju u oblastima zaštite zdravlja i života ljudi.

Vlada se upoznala i sa informacijom o potrebi hitne sanacije i rekonstrukcije vodnih objekata na teritoriji gradova Banjaluka, Prijedor, Gradiška i Laktaši, te opštine Srbac, a ministarstva finansija i poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede zadužena su da obezbijede 3.107.754 KM, sa uračunatim PDV-om, za sprovođenje ovih aktivnosti.

Javna ustanova „Vode Srpske“ zadužena je da na tom planu sprovede postupak javnih nabavki, a u okviru ovih hitnih intervencija radiće se na uređenju obala vodotoka i kanala na području Srpca, na sanaciji i uređenju obala vodotoka na području Laktaša.

Radiće se i na uređenju korita vodotoka, dislokaciji i uklanjanju nanosa iz korita rijeke Save na području Gradiške, na sanaciji ruševnih obala i uređenju korita i nasipa rijeke Gomjenica na području Prijedora, te na sprečavanju plavljenja na jezeru Šljivno, područje Banjaluke.

Vlada je danas usvojila i informaciju o realizaciji aktivnosti za sprovođenje reforme u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg vaspitanja i obrazovanja u Republici Srpskoj za period od 1. aprila do 30. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana