Влада утврдила Приједлог измјенама закона о привредним друштвима

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Влада Републике Српске је на данашњој сједници у Бањалуци утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама закона о привредним друштвима чији је циљ да се унаприједе процедуре одлучивања, заштита интегритета тржишта хартија од вриједности, као и интереса и права чланова, односно акционара у овим друштвима.

„Предложеним законским одредбама врши се дјелимично усаглашавање са прописима ЕУ из области привредног права, као и отклањање ситнијих недостатака у важећем законском рјешењу“, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Влада је утврдила и Приједлог закона о стандардизацији у Републици Српској чиме је извршено усаглашавање назива и појмова у области стандардизације, те усаглашавање са европским законодавством.

„Дефинисан је и нови рок важења за постојеће ЈУС стандарде са обавезном примјеном све док се исти не замијене са новим прописима Српске које ће донијети надлежне институције за поједине области. Детаљније су разрађене и казнене одредбе“, наводи се у саопштењу.

Влада је данас утврдила и Приједлог Закона о метрологији у Републици Српској којим се уређује систем законске метрологије у Српској, стављање на тржиште мјерила, као и употреба тачних мјерила с циљем заштите здравља и живота људи и животиња, заштите животне средине, опште безбједности, промета робе и услуга и заштите потрошача.

Овај закон је директно везан за јавно здравство и питање безбједности здравља, јер се примјењује на мјерила која се употребљавају у областима заштите здравља и живота људи.

Влада се упознала и са информацијом о потреби хитне санације и реконструкције водних објеката на територији градова Бањалука, Приједор, Градишка и Лакташи, те општине Србац, а министарства финансија и пољопривреде, шумарства и водопривреде задужена су да обезбиједе 3.107.754 КМ, са урачунатим ПДВ-ом, за спровођење ових активности.

Јавна установа „Воде Српске“ задужена је да на том плану спроведе поступак јавних набавки, а у оквиру ових хитних интервенција радиће се на уређењу обала водотока и канала на подручју Српца, на санацији и уређењу обала водотока на подручју Лакташа.

Радиће се и на уређењу корита водотока, дислокацији и уклањању наноса из корита ријеке Саве на подручју Градишке, на санацији рушевних обала и уређењу корита и насипа ријеке Гомјеница на подручју Приједора, те на спречавању плављења на језеру Шљивно, подручје Бањалуке.

Влада је данас усвојила и информацију о реализацији активности за спровођење реформе у области предшколског, основног и средњег васпитања и образовања у Републици Српској за период од 1. априла до 30. јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана