Vještačke nestašice i trka za profitom pumpaju cijene prasića i svinjetine

Anita Janković Rečević
Vještačke nestašice i trka za profitom pumpaju cijene prasića i svinjetine

BANjALUKA - Prognoze da će cijene prasića pred Đurđevdan otići u nebo nisu se obistinile, kilogram žive vage košta oko deset maraka, ali prema najavama stočara, tokom ljeta doći će do nestašice tovljenika, što će dovesti do poskupljenja svinjskog mesa i novog udara na džep potrošača.

Cijena prasića u Srpskoj mjesecima je ne rekordno visokom nivou, a razlog je, tvrde stočari, mahom slaba ponuda. Tako su građani prasiće po kilogramu žive vage za Božić kupovali za osam, devet maraka, dok je za Vaskrs cijena dostizala i 12 KM. Stočari su predviđali da će za Đurđevdan ići i do 15 maraka po kilogramu žive vage jer su domaće farme prazne, međutim, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić tvrdi za “Glas” da se to nije desilo.

- Višu cijenu smo imali prije deset dana nego što je sada. Na bijeljinskoj pijaci prasići su po kilogramu žive vage u utorak prodavani za 9,50 maraka. Pojedini sitni preprodavci možda zacijene 12 KM po kilogramu, ali kod stočara cijena je od devet i po do deset KM. Ponuda nije velika, ali neće niko ostati bez slavske pečenice. Moja procjena je da će ovi praznici počistiti farme - kazuje Maljčić.

Ističe da su uvozne svinje drastično skuplje od domaćih, zbog čega će u narednim mjesecima nestati tovljenika.

- Malo ko od domaćih tovljača puni tovilišta u punom kapacitetu, zbog toga i ima prasića u ponudi. Gotovo sva prasad idu u klanje, manji procenat u tov. Tovljači odustaju upravo zbog visoke cijene prasića, potrebna im je ogromna količina novca, a zarada je minimalna s obzirom na trenutnu cijenu tovljenika koja se kreće oko 4,50 KM po kilogramu žive vage. Farmeri nemaju interesa da se bave tovom, što će se u narednim mjesecima odraziti u vidu nestašice - kazuje Maljčić i dodaje da bi cijena tovljenika tokom ljeta trebalo da dostigne pet KM po kilogramu žive vage.

Upoređujući cijene tovljenika sa poskupljenjem ćevapa, koji u mesnicama koštaju oko 16 KM po kilogramu, Maljčić kaže da se na tržištu vodi ogromna borba za profit.

- Raznorazni nakupci i trgovci, čim im se ukaže prilika da mogu profitirati, abnormalno dižu cijenu jer tržište nije uređeno. Ovo je vrijeme kada ništa više nije realno, tržište nikad nije bilo okrutnije - kategoričan je Maljčić.

Direktor i vlasnik preduzeća “ZP komerc” iz Bijeljine Ljubiša Rosić kaže za “Glas” da uprkos problemima na tržištu nisu smanjivali proizvodnju i ne planiraju to u skorije vrijeme.

- Imamo svoju proizvodnju prasića, ne zavisimo od uvoza, pa je kod nas broj na farmi konstantan. Tovljenike prodajemo po 4,20 KM po kilogramu žive vage, a prasiće po devet maraka. Za Đurđevdan zaklane i očišćene pečenice prodajemo po cijeni od 15 maraka po kilogramu. Zbog problema u svinjarstvu posljednjih nekoliko godina izgubili smo tri miliona KM - priča Rosić.

On smatra da se namjerno prave vještačke nestašice kako bi se dizale cijene prasadi.

- Zapad nam prvo prodaje jeftino meso kako bismo mi ugasili našu proizvodnju, a za godinu-dvije sve nam naplate. Isto se sada dešava sa nabavkom teladi, nigdje ne možeš kupiti tele, što će se u narednom periodu odraziti visokim cijenama junetine - kazuje Rosić.

Brojevi

Uprkos tvrdnjama stočara da je na farmama sve manje svinja, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u martu ove godine, u poređenju sa istim mjesecom 2022. godine, povećan je broj zaklanih svinja za 13,2 odsto.

- Statistički podaci nisu sto odsto pouzdani, ali ti brojevi idu u prilog našim tvrdnjama o veličini crnog tržišta. Za tov je u Srpskoj lani bilo prijavljeno oko 80.000 svinja, a na godišnjem nivou se proda pola miliona ušnih markica. Mi konstantno govorimo da se to mora urediti, da ne može tako, ali to prolazi, niko se time ne bavi - naglasio je Mišo Maljčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana