Višković: RiTE "Gacko" dobro posluje

Srna
Foto: Srna

GACKO- Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Gacku da je Rudnik i Termoelektrana /RiTE/ "Gacko" jedno od najznačajnijih energetskih proizvodnih preduzeća u Srpskoj, te da od stabilnosti njihovog rada zavisi i energetska stabilnost Srpske, a oni u ovom momentu dobro posluju.

Višković je rekao da je dobio informaciju da je tehnička sposobnost termoelektrane u punom kapacitetu, a da na rudniku redovno rade i otkrivku i pripremu uglja.

"Oni u ovom momentu imaju više od 90.000 tona spremnog uglja, imaju otkrivenog preko milion tona, a godišnja potreba za termoelektrane je oko dva miliona. Što znači da oni u ovom momentu imaju za više od šest mjeseci, tačnije do sljedećeg generalnog remonta", kazao je Višković nakon sastanka sa upravom RiTE "Gacko".

On je rekao da će se u narednom periodu raditi izmještanje rijeke Mušnice koja će omogućiti da se u narednom periodu eksploataciono polje proširi.

Višković je istakao da će se krajem mjeseca organizovati sastanak rukovodstava ovog preduzeća i "Elektroprivrede Republike Srpske" da bi se riješila pitanja vezana za obaveze koje "Elektroprivreda" ima prema Rite "Gacko".

"Ljudi su me sada informisali da od početka godine Elektroprivreda prema RiTE Gacko duguje preko 20 miliona maraka, što njima značajno otežava funkcionisanje, ne mogu da plaćaju dobavljače i da nabave repro materijale. Zato ćemo organizovati zajednički sastanak jer svi imaju svoju verziju priče i zato moramo sjesti svi za jedan sto i vidjeti o čemu se radi", rekao je Višković.

Višković je istakao da je priča o termoelektrani "Gacko dva" u zastoju isključivo zbog virusa korona.

On je rekao da se neće sastati sa načelnikom opštine Gacko Milanom Radmilovićem, istakavši da je na početku epidemije virusa korona pokušao dva puta da stupi u kontakt sa njim, ali nije uspio.

"Tada su mi se javili svi načelnici, nebitno koja je ko stranka, samo gospodin Radmilović nije", rekao je Višković.

Generalni direktor Rudnika i Termoelektrane "Gacko" Miodrag Šešlija zahvalio je predsjedniku Vlade na posjeti, te na podršci svih prethodnih godina.

"Za prvih deset mjeseci ove godine smo ostvarili plan proizvodnje električne energije, a proizvodnja uglja i otkrivke je u skladu sa planom za ovu godinu. Redovni remont ove godine je kvalitetno urađen za 27 dana, što se vidi iz rada termoelektrane", naglasio je Šešlija.

On je rekao da će se u narednom periodu investirati u rudnik, izmještaće se rijeka Mušnica i ulagaće se u postrojenje za prečišćavanje uglja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana