Вишковић: РиТЕ "Гацко" добро послује

Срна
Foto: Срна

ГАЦКО- Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас у Гацку да је Рудник и Термоелектрана /РиТЕ/ "Гацко" једно од најзначајнијих енергетских производних предузећа у Српској, те да од стабилности њиховог рада зависи и енергетска стабилност Српске, а они у овом моменту добро послују.

Вишковић је рекао да је добио информацију да је техничка способност термоелектране у пуном капацитету, а да на руднику редовно раде и откривку и припрему угља.

"Они у овом моменту имају више од 90.000 тона спремног угља, имају откривеног преко милион тона, а годишња потреба за термоелектране је око два милиона. Што значи да они у овом моменту имају за више од шест мјесеци, тачније до сљедећег генералног ремонта", казао је Вишковић након састанка са управом РиТЕ "Гацко".

Он је рекао да ће се у наредном периоду радити измјештање ријеке Мушнице која ће омогућити да се у наредном периоду експлоатационо поље прошири.

Вишковић је истакао да ће се крајем мјесеца организовати састанак руководстава овог предузећа и "Електропривреде Републике Српске" да би се ријешила питања везана за обавезе које "Електропривреда" има према Рите "Гацко".

"Људи су ме сада информисали да од почетка године Електропривреда према РиТЕ Гацко дугује преко 20 милиона марака, што њима значајно отежава функционисање, не могу да плаћају добављаче и да набаве репро материјале. Зато ћемо организовати заједнички састанак јер сви имају своју верзију приче и зато морамо сјести сви за један сто и видјети о чему се ради", рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао да је прича о термоелектрани "Гацко два" у застоју искључиво због вируса корона.

Он је рекао да се неће састати са начелником општине Гацко Миланом Радмиловићем, истакавши да је на почетку епидемије вируса корона покушао два пута да ступи у контакт са њим, али није успио.

"Тада су ми се јавили сви начелници, небитно која је ко странка, само господин Радмиловић није", рекао је Вишковић.

Генерални директор Рудника и Термоелектране "Гацко" Миодраг Шешлија захвалио је предсједнику Владе на посјети, те на подршци свих претходних година.

"За првих десет мјесеци ове године смо остварили план производње електричне енергије, а производња угља и откривке је у складу са планом за ову годину. Редовни ремонт ове године је квалитетно урађен за 27 дана, што се види из рада термоелектране", нагласио је Шешлија.

Он је рекао да ће се у наредном периоду инвестирати у рудник, измјештаће се ријека Мушница и улагаће се у постројење за пречишћавање угља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана