Virusi zabranili posjete u bolnicama

M. L. - R. Đ.
Virusi zabranili posjete u bolnicama

Banjaluka - Univerzitetska bolnica Foča zabranila je juče posjete bolesnicima zbog širenja virusa, slijedeći tako primjer ostalih zdravstvenih ustanova koje su tu mjeru preduzele proteklih dana.

U fočanskoj bolnici navode da je hospitalizovano devet pacijenata pod sumnjom da imaju grip, od čega je osam mlađe, a jedan starijeg životnog doba.

- Kod dvoje pacijenata potvrđen je virus AH1N1 - saopštili su iz fočanske bolnice.

Već desetak dana posjete su zabranjene i u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu, gdje je grip već odnio jednu žrtvu.

- Prvo je na snazi bila odluka da se broj posjeta ograniči, a potom smo ih u potpunosti zabranili, jer je grip baš uzeo maha. Kod nas su bila hospitalizovana tri pacijenta, a kod dvoje je bilo potvrđeno prisustvo virusa AH1N1. Jedan pacijent, koji je bio i hronični bolesnik, je nažalost preminuo - rekao je za “Glas Srpske” portparol ove zdravstvene ustanove Dalibor Bošković.

Već nekoliko dana posjete su zabranjene i u bolnicama “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru i “Sveti apostol Luka” u Doboju, da bi bile preduzete sve mjere zaštite pacijenata smještenih u ovim ustanovama. Te mjere će, kažu nadležni, ostati na snazi sve dok ne prođe virus .

Direktor Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Siniša Maksimović ističe za “Glas Srpske” da epidemiološka situacija u ovom gradu nije alarmantna, te da su u stalnom kontaktu sa Institutom za javno zdravstvo RS i da slijede njihova uputstva.

- Reagovaćemo ukoliko dobijemo podatke da je broj oboljelih alarmantan. Za sada nema potrebe za zabranom posjeta - rekao je Maksimović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana