Utvrđen Prijedlog izmjena Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA- Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju Srpske radi potpunijeg i preciznijeg propisivanja pojedinih odredaba i lakšeg tumačenja i primjene u praksi, kao i usklađivanja zakonodavstva u ovoj oblasti sa relevantnim direktivama EU.

Najznačajnije razlike između nacrta i prijedloga ovog zakona, ogledaju se u tome da je dopunjena odredba kojom se propisuju opšti uslovi koje su obavezna da ispunjavaju lica koja upravljaju motornim vozilima, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

"Ovom dopunom propisani su blaži uslovi za lica koja upravljaju vozilom koja koriste nosioci poljoprivrednog gazdinstva, kao i pravna lica i preduzetnici za prevoz stvari za vlastite potrebe i prevoz lica za vlastite potrebe", navodi se u saopštenju.

Vlada je utvrdila i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o vanparničnom postupku radi potrebe praktične primjene odredaba postojećeg zakona kojim je propisano sprovođenje ostavinskih postupaka od notara kao povjerenika suda.

Vlada je usvojila Uredbu o postupku dodjele podsticaja za mala i srednja preduzeća kojom se propisuju namjena, uslovi, kriterijumi i postupak dodjele podsticajnih sredstava za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Podsticaji su namijenjeni za digitalnu transformaciju poslovnih aktivnosti malih i srednjih preduzeća, pojedinačno ili zajedničko učešće malih i srednjih preduzeća na sajmu, odnosno izložbi, organizovanje sajma, odnosno konferencije, uvođenje tehničkih inovacija /nabavku osnovnih sredstava/ u cilju poboljšanja produktivnosti i konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, kao i očuvanje starih i umjetničkih zanata i domaće radinosti.

"Cilj dodjele podsticajnih sredstava je podrška jačanju, razvoju, promociji i dinamičnijem rastu malih i srednjih preduzeća, a Uredbom su propisane i obaveze korisnika sredstava, kontrola i način izvještavanja o utrošku dodijeljenih sredstava", navode iz Vlade.

Vlada je usvojila i Odluku o isplati finansijskih sredstava nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave, a riječ je o drugoj, redovnoj tranši isplate sredstava ovoj kategoriji opština u iznosu od 750.000 KM za 15 opština iz kategorije nerazvijenih i 20 opština iz kategorije izrazito nerazvijenih jedinica lokalne samouprave.

Odlukom o usvajanju budžeta Srpske za ovu godinu, u okviru Ministarstva uprave i lokalne samouprave predviđena je budžetska pozicija - Transferi nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama u iznosu od 3.300.000 KM, od kojih je 300.000 KM namijenjeno za sufinansiranje projekata nerazvijenih i izrazito nerazvijenih jedinicama lokalne samouprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana