Утврђен Приједлог измјена Закона о превозу у друмском саобраћају

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о превозу у друмском саобраћају Српске ради потпунијег и прецизнијег прописивања појединих одредаба и лакшег тумачења и примјене у пракси, као и усклађивања законодавства у овој области са релевантним директивама ЕУ.

Најзначајније разлике између нацрта и приједлога овог закона, огледају се у томе да је допуњена одредба којом се прописују општи услови које су обавезна да испуњавају лица која управљају моторним возилима, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

"Овом допуном прописани су блажи услови за лица која управљају возилом која користе носиоци пољопривредног газдинства, као и правна лица и предузетници за превоз ствари за властите потребе и превоз лица за властите потребе", наводи се у саопштењу.

Влада је утврдила и Приједлог закона о измјенама Закона о ванпарничном поступку ради потребе практичне примјене одредаба постојећег закона којим је прописано спровођење оставинских поступака од нотара као повјереника суда.

Влада је усвојила Уредбу о поступку додјеле подстицаја за мала и средња предузећа којом се прописују намјена, услови, критеријуми и поступак додјеле подстицајних средстава за развој малих и средњих предузећа.

Подстицаји су намијењени за дигиталну трансформацију пословних активности малих и средњих предузећа, појединачно или заједничко учешће малих и средњих предузећа на сајму, односно изложби, организовање сајма, односно конференције, увођење техничких иновација /набавку основних средстава/ у циљу побољшања продуктивности и конкурентности малих и средњих предузећа, као и очување старих и умјетничких заната и домаће радиности.

"Циљ додјеле подстицајних средстава је подршка јачању, развоју, промоцији и динамичнијем расту малих и средњих предузећа, а Уредбом су прописане и обавезе корисника средстава, контрола и начин извјештавања о утрошку додијељених средстава", наводе из Владе.

Влада је усвојила и Одлуку о исплати финансијских средстава неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе, а ријеч је о другој, редовној транши исплате средстава овој категорији општина у износу од 750.000 КМ за 15 општина из категорије неразвијених и 20 општина из категорије изразито неразвијених јединица локалне самоуправе.

Одлуком о усвајању буџета Српске за ову годину, у оквиру Министарства управе и локалне самоуправе предвиђена је буџетска позиција - Трансфери неразвијеним и изразито неразвијеним општинама у износу од 3.300.000 КМ, од којих је 300.000 КМ намијењено за суфинансирање пројеката неразвијених и изразито неразвијених јединицама локалне самоуправе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана