Uskrs proslavljen uz molitvu i gozbu

Anita Janković-Rečević
Uskrs proslavljen uz molitvu i gozbu

Banjaluka - Prisustvom na misama sa kojih su upućene poruke ljubavi i mira, uz bogatu trpezu i u porodičnoj atmosferi, vjernici katoličke vjeroispovijesti juče su širom Srpske i BiH proslavili Uskrs, praznik koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće.

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika kardinal vrhbosanski Vinko Puljić predvodio je misu u Katedrali Srca Isusova u Sarajevu na kojoj je istakao da su žene kroz istoriju imale najvažniju ulogu u formiranju vjere kod djece.

- Hrabre majke i hrabre žene odgajajte srcima. Ne zaboravite svoju ulogu. Mijenjajte ovo društvo svojom plemenitošću - poručio je kardinal Puljić.

Veliki broj katoličkih vjernika juče se okupio i na misnom slavlju u Katedrali svetog Bonaventure u Banjaluci, gdje je misu predvodio banjalučki biskup Franjo Komarica. 

On je u obraćanju vjernicima istakao da je dan Hristovog uskrsnuća praznik brojnih naroda, nacija i rasa, poručivši da kajanjem za sve grijehe, bilo da su ih učinili mišlju, riječju ili djelom, vjeruju da im oproštaj može pomoći u uskrsnoj radosti uprkos problemima koji ih okružuju.

- Vi ste najdragocjeniji svjedok jer 2.000 godina od Hristovog uskrsnuća vjerujete i trudite se da svojim životom pokažete da je uskrsli Hrist stvarnost. U svakom poslu koji obavljate trudite se da budete vjerodostojni jer je Isus vjerodostojan, on nije lažov i demagog - rekao je Komarica.

Svete mise juče su služene širom RS i BiH, a iz Crkve svetog Ante Padovanskog u Prnjavoru župnik Vlado Lukenda je poručio da su na ovaj praznik sve nejasnoće, nemiri, strahovi i boli pobijeđeni vjerom u vječni život.

Banjalučanka Jelica Josipović se nakon mise uputila kući da Uskrs provede u krugu porodice, istakavši da se za najveći hrišćanski praznik pripremala nekoliko dana.

- Tradicionalno sam farbala jaja, postila na Veliki petak i pripremala bogatu trpezu za svoju porodicu. Na stolu će se naći kuvana šunka, mladi luk i salata, supa, sarma, pečenje, malo slatkiša i voća - rekla je Josipovićeva.

Da bi Uskrs proveo sa sestrom i u krugu prijatelja, Ante Lukenda je došao iz Švajcarske u rodnu Banjaluku.

- Dolazim često ovdje i velika je radost doći u svoj zavičaj. Presrećan sam što ću Uskrs, praznik koji znači život i ljubav, provesti baš u Banjaluci sa najbližima - rekao je Lukenda. 

Poruke

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović uputio je juče čestitku povodom Uskrsa nadbiskupu vrhbosanskom kardinalu Vinku Puljiću, biskupima, sveštenstvu i svim rimokatolicima u RS i BiH. 

- Neka Uskrs bude najsnažniji podsticaj za činjenje dobra, na našem zajedničkom putu i djelu sveukupnog oporavka i napretka - naveo je Čubrilović. Čestitke su uputili i brojni drugi zvaničnici iz RS i BiH, među kojima i član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić i predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana