Uređenje plovnog puta doprinijeće razvoju trgovine

Anita Janković-Rečević
Uređenje plovnog puta doprinijeće razvoju trgovine

Banjaluka - Regionalni projekat integrisanog razvoja koridora rijeke Save i Drine od izuzetnog je značaja za RS, naročito za stanovništvo Semberije jer, osim što predviđa poboljšanje plovnog puta koji će unaprijedili razvoj turizma, trgovine i usluga, njegovom realizacijom biće ublaženi rizici od poplava i revitalizovana ekološka bogatstva.

Svjetska banka je prije godinu dana počela da intenzivno radi sa nacionalnim i regionalnim timovima zemalja u slivu rijeka Save i Drine na identifikovanju prioritetnih intervencija koje će biti realizovane u okviru pomenutog projekta. Tim povodom danas će u Brčkom biti održan regionalni sastanak ministara iz oblasti vodoprivrede zemalja u okruženju kojem će prisustvovati i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da se implementacija pomenutog projekta očekuje u periodu 2020 - 2025. godina, a da je u međuvremenu potrebno izraditi tehničku dokumentaciju i usaglasiti sve detalje za početak radova. Naveli su da je ukupna vrijednost projekta za Srpsku 28,37 miliona evra te da je prije bilo kakvih radova potrebno deminirati desnu obalu Save, što će koštati oko 7,5 miliona evra.

- Realizacija projekta podijeljena je u tri komponente i u okviru prve faze predviđeni su radovi kojim će biti unaprijeđeni pristupi za razvoj turizma, trgovine i usluga duž plovnog puta rijeke Save. Biće rađeno na izradi hidrološke i studije aluvijalnih vodonosnika u slivu Save, rehabilitaciji Luke Brčko, uređenju vodnog puta koje podrazumijeva deminiranje desne obale, čišćenje korita, uspostavljanje pontonskih mreže, praćenje i upravljanje poplavama te planiranje i upravljanje životnom sredinom - istakli su u resornom ministarstvu.

Dodali su da je u sklopu poboljšanja plovnog puta predviđeno uklanjanje kritičnih dionica, odnosno “plićaka” na rijeci Savi, a da je na teritoriji Srpske predviđeno uklanjanje “plićaka” u  Vršanima.

- Ministarstvo saobraćaja i veza RS nadležno je za unapređivanje vodnog puta koje će doprinijeti poboljšanju plovnog puta na rijeci Savi. To podrazumijeva uklanjanje kritičnih mjesta, podizanje nivoa plovnosti  uređenja luka i pristaništa - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede.

Naveli su da druga faza podrazumijeva održivo upravljanje ekološkom imovinom i kaskadom brana u drinskom koridoru i integralni razvoj kroz ulaganja u višenamjensko korišćenje vodnog potencijala Drine.

- Treća komponenta definiše politike, institucionalnu podršku i upravljanje programom, kako na regionalnom, tako i na lokalnom nivou. Poseban osvrt usmjeren je na planiranje i razvoj turizma u koridoru Save i Drine, što je od velike važnosti - navode u Ministarstvu poljoprivrede i dodaju da još nisu poznati izvori finansiranja projekta.

Naveli su da su predviđene projektne aktivnosti u nadležnosti više ministarstava te da će komisija koja će pratiti realizaciju projekta biti sastavljena od stručnih kadrova iz nadležnih ministarstava.

 

Upravljački odbor

U Ministarstvu poljoprivrede ističu da je za implementaciju projekta ključno jasno definisanje uloga entiteta u BiH jer se oni i zadužuju za svoje projekte. 

- Upravljački odbor treba da bude formiran na nivou RS, a naši predstavnici treba da budu i dio upravljačkog odbora na nivou BiH, kao i na regionalnom nivou - rekli su u resornom ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana