Uprkos krizi: Cvjeta prodaja automobila

Danijela Bajić
Uprkos krizi: Cvjeta prodaja automobila

BANjALUKA - Uprkos visokim cijenama, ali i krizi potražnja za četvorotočkašima u Republici Srpskoj i FBiH po svemu sudeći dugo nije bila veća, čemu u prilog govore i podaci Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, prema kojima je za pet mjeseci ove godine uvezeno 8.283 automobila više u odnosu na isti period lani.

Iako su prognoze prošle godine ukazivale da će doći do smanjenja potražnje, a samim tim i pada cijena vozila, to se, kažu prodavci širom Srpske, nije desilo. To potvrđuju i podaci UIO, prema kojima je od januara do kraja maja u BiH stiglo 35.699 vozila, od čega je 31.195 polovnjaka.

U istom periodu lani, prema njihovim podacima, u BiH je uvezeno 27.416 vozila, od čega je 23.394 polovnih četvorotočkaša.

Vlasnik auto-placa “Das auto” u Banjaluci Dragan Ilibašić za “Glas Srpske” kaže da je potražnja za polovnim automobilima daleko bolja ove godine nego lani.

- Dugo godina se bavimo uvozom automobila i sa sigurnošću mogu reći da potražnja nikad nije bila ovako dobra u odnosu na ponudu. Nabavna cijena vozila u Evropi je sve viša, jer je smanjena proizvodnja. Do automobila u inostranstvu je veoma teško doći, dok kod nas kupaca nikad nije bilo više - kazao je Ilibašić i dodao da cijena polovnjaka u inostranstvu ne prestaje da raste.

S obzirom na to da je ponuda novih automobila u inostranstvu sve manja, rijetki se odlučuju na prodaju svojih četvorotočkaša.

- Sve to je doprinijelo da cijene i kod nas idu ka gore i teško je bilo šta prognozirati za naredni period. Prava sreća jeste to da to nije uticalo na naše kupce i oni najčešće biraju automobile od 10.000 do 20.000 maraka - rekao je Ilibašić.

U bijeljinskom auto-salonu “LD Auto”, ovlaštenom prodavcu za “tojotu”, kažu da najnovije modele automobila najbrže prodaju.

- Cijena automobila viša je do deset odsto u odnosu na lani, ali to ne sprečava kupce da, čim se pojavi novi model, odmah dolaze po njega. Potražnja je zaista dobra,jedino što čest zastoj u proizvodnji remeti naše planove - kazao je prodavac Ljupko Gavrić i dodao da se kupci najčešće odlučuju za modele između 40.000 i 50.000 maraka, dok se nerijetko traže i vozila u vrijednosti od 90.000 do 100.000 maraka.

U derventskom auto-salonu “Braća Đukić” ističu da je potražnja za četvorotočkašima dosta velika u odnosu na lani.

- Imajući u vidu ekonomsku situaciju trudimo se da svojim kupcima izađemo u susret koliko god je to moguće. Nastojimo da naša ponuda uvijek bude raznolika i za svačiji džep - kazala je menadžer prodaje u ovom salonu Branka Knežević.

Dodala je da zbog svojih mušterija u posljednjih pola godine nisu mijenjali cijene četvorotočkaša.

Koliko cijene vozila iz godine u godinu skaču najbolje pokazuje primjer da za automobil koji je, prema riječima prodavca, prije pandemije virusa korona koštao od 13.000 do 14.000 KM, danas bi trebalo izdvojiti oko 17.000 maraka.

ELEKTRIČNA VOZILA

Za pet najskupljih električnih automobila koji su uvezeni u BiH za pet mjeseci ove godine vlasnici su izdvojili više od 1,13 miliona KM.

Prema podacima UIO, najskuplji električni automobil koji je uvezen u BiH u proteklih pet mjeseci bio je Mercedes Benz ELjS 580 4 MATIC SUV, koji je vlasnika koštao ukupno 264.698 maraka računajući i plaćene dažbine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana