Упркос кризи: Цвјета продаја аутомобила

Данијела Бајић
Упркос кризи: Цвјета продаја аутомобила

БАЊАЛУКА - Упркос високим цијенама, али и кризи потражња за четвороточкашима у Републици Српској и ФБиХ по свему судећи дуго није била већа, чему у прилог говоре и подаци Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ, према којима је за пет мјесеци ове године увезено 8.283 аутомобила више у односу на исти период лани.

Иако су прогнозе прошле године указивале да ће доћи до смањења потражње, а самим тим и пада цијена возила, то се, кажу продавци широм Српске, није десило. То потврђују и подаци УИО, према којима је од јануара до краја маја у БиХ стигло 35.699 возила, од чега је 31.195 половњака.

У истом периоду лани, према њиховим подацима, у БиХ је увезено 27.416 возила, од чега је 23.394 половних четвороточкаша.

Власник ауто-плаца “Дас ауто” у Бањалуци Драган Илибашић за “Глас Српске” каже да је потражња за половним аутомобилима далеко боља ове године него лани.

- Дуго година се бавимо увозом аутомобила и са сигурношћу могу рећи да потражња никад није била овако добра у односу на понуду. Набавна цијена возила у Европи је све виша, јер је смањена производња. До аутомобила у иностранству је веома тешко доћи, док код нас купаца никад није било више - казао је Илибашић и додао да цијена половњака у иностранству не престаје да расте.

С обзиром на то да је понуда нових аутомобила у иностранству све мања, ријетки се одлучују на продају својих четвороточкаша.

- Све то је допринијело да цијене и код нас иду ка горе и тешко је било шта прогнозирати за наредни период. Права срећа јесте то да то није утицало на наше купце и они најчешће бирају аутомобиле од 10.000 до 20.000 марака - рекао је Илибашић.

У бијељинском ауто-салону “ЛД Ауто”, овлаштеном продавцу за “тојоту”, кажу да најновије моделе аутомобила најбрже продају.

- Цијена аутомобила виша је до десет одсто у односу на лани, али то не спречава купце да, чим се појави нови модел, одмах долазе по њега. Потражња је заиста добра,једино што чест застој у производњи ремети наше планове - казао је продавац Љупко Гаврић и додао да се купци најчешће одлучују за моделе између 40.000 и 50.000 марака, док се неријетко траже и возила у вриједности од 90.000 до 100.000 марака.

У дервентском ауто-салону “Браћа Ђукић” истичу да је потражња за четвороточкашима доста велика у односу на лани.

- Имајући у виду економску ситуацију трудимо се да својим купцима изађемо у сусрет колико год је то могуће. Настојимо да наша понуда увијек буде разнолика и за свачији џеп - казала је менаџер продаје у овом салону Бранка Кнежевић.

Додала је да због својих муштерија у посљедњих пола године нису мијењали цијене четвороточкаша.

Колико цијене возила из године у годину скачу најбоље показује примјер да за аутомобил који је, према ријечима продавца, прије пандемије вируса корона коштао од 13.000 до 14.000 КМ, данас би требало издвојити око 17.000 марака.

ЕЛЕКТРИЧНА ВОЗИЛА

За пет најскупљих електричних аутомобила који су увезени у БиХ за пет мјесеци ове године власници су издвојили више од 1,13 милиона КМ.

Према подацима УИО, најскупљи електрични аутомобил који је увезен у БиХ у протеклих пет мјесеци био је Мерцедес Бенз ЕЉС 580 4 МАТИЦ СУВ, који је власника коштао укупно 264.698 марака рачунајући и плаћене дажбине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана