Upis prvačića u aprilu i maju

Agencije
Upis prvačića u aprilu i maju

BANjALUKA - Upis djece u prvi razred osnovnih škola u Republici Srpskoj biće obavljen u aprilu i maju, rekli su u Ministartsvu prosvjete i kulture Republike Srpske, javile su agencije.

- Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u prvi razred školske 2012/2013. godine upisuju se djeca koja do 1. septembra ove godine navršavaju šest godina i koja su psihofizički sposobna za praćenje i savladavanje vaspitno-obrazovnog programa u školi, odnosno djeca koja su rođena 2006. godine - pojasnila je službenik za odnose s javnošću Ministarstva Branka Rogač.
Ona je istakla da u prvi razred mogu da se upišu i djeca koja do kraja ove godine navršavaju šest godina, te djeca koja imaju više od šest godina, a iz nekog razloga nisu bila upisana u školu, ukoliko su sposobna za praćenje i savladavanje programa.
- Jedinica lokalne samouprave obavezna je da dostavi svakoj školi spisak djece dorasle za polazak u prvi razred sa upisnog područja te škole - rekla je Rogačeva i naglasila da direktori škola bez saglasnosti Ministarstva ne mogu upisati nijedno dijete koje ne pripada upisnom području te škole.
Stručna služba škole dogovara sa roditeljima termine testiranja za svakog učenika, a koriste se testovi za ispitivanje zrelosti i spremnosti učenika za pohađanje škole.
Prilikom upisa roditelji su dužni da dostave izvod iz matične knjige rođenih, potvrdu o mjestu prebivališta i uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti djeteta.
Komisiju za upis djeteta u prvi razred, prema njenim riječima imenuje direktor škole, a čine je tri člana, i to stručni saradnici škole i nastavnik razredne nastave.
- Ukoliko komisija uoči poteškoće u razvoju kod djeteta, dužna je da pribavi mišljenje stručnog lica, te da na osnovu ovog mišljenja od nadležne ustanove zatraži utvrđivanje stepena i vrste ometenosti - pojašnjava Rogačeva.
Prilikom upisa roditelji mogu iskazati zainteresovanost za korištenje usluga produženog boravka, a škole prije početka školske godine traže saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture za organizaciju produženog boravka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana