UNS, Strukovni sindikat RTS i SINOS: NATO da odgovara za ubistvo 16 radnika RTS-a

Tanjug
UNS, Strukovni sindikat RTS i SINOS: NATO da odgovara za ubistvo 16 radnika RTS-a

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS), Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije i Sindikat novinara Srbije (SINOS) poručili su danas, uoči obilježavanja 25 godina od ubistva 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju RTS-a, da je krajnje vrijeme da za ovaj ratni zločin odgovaraju nalogodavci i izvršitelji.

U saopštenju tri sindikata se ističe da je NATO počinio ratni zločin i uveo praksu napada na medije u međunarodnim sukobima, a da uprkostome niko iz NATO struktura nije odgovarao.

U saopštenju se podsjeća da se u izvještaju organizacije Amnesti internešenel (AI) iz 2000. godine navodi se da su snage NATO-a počinile ozbiljna kršenja zakona rata, što je dovelo do nezakonitog ubijanja civila, a među istaknutim slučajevima je i ubistvo 16 medijskih radnika RTS-a, koje je kvalifikovano kao ratni zločin.

Ističe se da je AI naveo i da su u trenutku bombardovanja u zgradi radili tehničari i ostalo proizvodno osoblje, da se procjenjuje  da je u zgradi u trenutku napada radilo oko 120 civila i da je najmanje 16 civila ubijeno, a još 16 je ranjeno.

U izvještaju ove organizacije se navodi i da je NATO pogodio “metu koju je ciljao”.

Podsjeća se da je u izveštaju AI naveden i citat nekadašnjeg britanskog premijera Tonija Blera koji je rekao da je RTS bombardovan i zato što je emitovao snimke stradanja civila, koje su preuzimali i zapadni mediji, što je, prema njegovim riječima, slabilo podršku ratu u okviru NATO alijanse.

Sindikati novinara ističu i da izveštaj Amnesti internešenela ukazuje i na to da iz NATO-a nije bilo upozorenja da je „konkretan napad na centralu RTS-a neizbježan”, kao i da su zvaničnici NATO-a u Briselu rekli su za tu organizaciju da nisu dali konkretno upozorenje jer bi to “ugrozilo pilote”.

Zgrada RTS-a bombardovana je tokom emitovanja vijesti u 2 sata i 6 minuta iza ponoći 23. aprila 1999. godine, kada je bomba iz NATO bombardera pogodila master.

To je prvi slučaj u istoriji ratovanja da je pogođena jedna medijska kuća, koja je prethodno proglašena za “legitimni vojni cilj”.

U NATO bombardovanju RTS-a, u noći između 22. i 23. aprila 1999. godine ubijeni su Jelica Munitlak (27), šminker, Ksenija Banković (27), video-mikser, Darko Stoimenovski (25), tehničar u razmeni, Nebojša Stojanović (26), tehničar u masteru, Dragorad Dragojević (27), radnik obezbeđenja, Dragan Tasić (29), električar, Aleksandar Deletić (30), kamerman, Slaviša Stevanović (32), tehničar, Siniša Medić (32), dizajner programa, Ivan Stukalo (33), tehničar, Dejan Marković (39), radnik obezbeđenja, Milan Joksimović (47), radnik obezbjeđenja, Branislav Jovanović (50), tehničar u masteru, Milovan Janković (59), precizni mehaničar, Tomislav Mitrović (61), režiser programa i Slobodan Jontić (54), monter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana