УНС, Струковни синдикат РТС и СИНОС: НАТО да одговара за убиство 16 радника РТС-а

Танјуг
УНС, Струковни синдикат РТС и СИНОС: НАТО да одговара за убиство 16 радника РТС-а

БЕОГРАД - Удружење новинара Србије (УНС), Струковни синдикат Радио-телевизије Србије и Синдикат новинара Србије (СИНОС) поручили су данас, уочи обиљежавања 25 година од убиства 16 медијских радника у НАТО бомбардовању РТС-а, да је крајње вријеме да за овај ратни злочин одговарају налогодавци и извршитељи.

У саопштењу три синдиката се истиче да је НАТО починио ратни злочин и увео праксу напада на медије у међународним сукобима, а да упркостоме нико из НАТО структура није одговарао.

У саопштењу се подсјећа да се у извјештају организације Амнести интернешенел (АИ) из 2000. године наводи се да су снаге НАТО-а починиле озбиљна кршења закона рата, што је довело до незаконитог убијања цивила, а међу истакнутим случајевима је и убиство 16 медијских радника РТС-а, које је квалификовано као ратни злочин.

Истиче се да је АИ навео и да су у тренутку бомбардовања у згради радили техничари и остало производно особље, да се процјењује  да је у згради у тренутку напада радило око 120 цивила и да је најмање 16 цивила убијено, а још 16 је рањено.

У извјештају ове организације се наводи и да је НАТО погодио “мету коју је циљао”.

Подсјећа се да је у извештају АИ наведен и цитат некадашњег британског премијера Тонија Блера који је рекао да је РТС бомбардован и зато што је емитовао снимке страдања цивила, које су преузимали и западни медији, што је, према његовим ријечима, слабило подршку рату у оквиру НАТО алијансе.

Синдикати новинара истичу и да извештај Амнести интернешенела указује и на то да из НАТО-а није било упозорења да је „конкретан напад на централу РТС-а неизбјежан”, као и да су званичници НАТО-а у Бриселу рекли су за ту организацију да нису дали конкретно упозорење јер би то “угрозило пилоте”.

Зграда РТС-а бомбардована је током емитовања вијести у 2 сата и 6 минута иза поноћи 23. априла 1999. године, када је бомба из НАТО бомбардера погодила мастер.

То је први случај у историји ратовања да је погођена једна медијска кућа, која је претходно проглашена за “легитимни војни циљ”.

У НАТО бомбардовању РТС-а, у ноћи између 22. и 23. априла 1999. године убијени су Јелица Мунитлак (27), шминкер, Ксенија Банковић (27), видео-миксер, Дарко Стоименовски (25), техничар у размени, Небојша Стојановић (26), техничар у мастеру, Драгорад Драгојевић (27), радник обезбеђења, Драган Тасић (29), електричар, Александар Делетић (30), камерман, Славиша Стевановић (32), техничар, Синиша Медић (32), дизајнер програма, Иван Стукало (33), техничар, Дејан Марковић (39), радник обезбеђења, Милан Јоксимовић (47), радник обезбјеђења, Бранислав Јовановић (50), техничар у мастеру, Милован Јанковић (59), прецизни механичар, Томислав Митровић (61), режисер програма и Слободан Јонтић (54), монтер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана