Učešće ekipe Medicinske škole na Svjetskom školskom prvenstvu u fudbalu je ponos a ne skandal

Glas Srpske
Učešće ekipe Medicinske škole na Svjetskom školskom prvenstvu u fudbalu je ponos a ne skandal

​​​Pomoćnik ministra za sport Republike Srpske, Dragan Jaćimović, rekao je danas da ženska fudbalska ekipa Medicinske škole iz Banjaluke legalno učestvuje sa Svjetskom školskom prvenstvu u fudbalu u Beogradu i da su to odobrile nadležne institucije BiH.

“U skladu sa zaključcima i propisima, naše ministarstvo je tražilo odobrenje Ministarstva civilnih poslova BiH za učestvovanje u radu i manifestacijama pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije i taj zahtjev je ovo ministarstvo odobrilo 28. septembra 2015. godine”, rekao je Jaćimović na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjaluci povodom tvrdnji otpravnika poslova Ambasade BiH u Srbiji Zorana Perkovića da je “nastup fudbalerki iz Banjaluke u Beogradu skandal regionalnih razmjera”.

Jaćimović je rekao da se u rješenju, između ostalog, navodi da ne postoje smetnje da učenici i učenice koji učestvuju u sistemu školskog sporta Srpske u organizaciji Ministarstva porodice, omladine i sporta uzmu učešće u sportskim manifestacijama pod pokroviteljstvom Međunarodne federacije školskog sporta sa sjedištem u Belgiji.

Jaćimović je naglasio i da je ovo rješenje doneseno na osnovu Zakona o sportu u BiH. On je naveo da su Male olimpijske igre projekat koje Ministarstvo uspješno realizuje već 15 godina i da je zahvaljujući kvalitetu i saradnji sa Savezom za školski sport Srbije Republika Srpska od 2015. godine članica Međunarodne federacije školskog sporta.

Jaćimović smatra neprihvatljivim što su pojedini mediji u Federaciji BiH ovu priču stavili u negativan kontekst i iskoristili djecu u dnevnopolitičke svrhe.

“Ministarstvo podržava razvoj i popularizaciju školskog sporta kao i svaku mogućnost da se djeca sa ovih prostora predstavljaju na svjetskim takmičenjima jer je to najbolji način da napreduju i da postanu porofesionalci. Sportisti Srpske su naši najbolji ambasadori i sportom ruše sve granice”, naveo je on.

Upitao je autore ovih informacija zašto su se sad sjetili da problematizuju ovu priču koja traje već četiri godine? Smeta li medijima i javnosti u Federaciji što Republika Srpska poštuje propise BiH i što je nastup ekipe Medicinske škole na svjetskom prvenstvu potpuno legalan i odobren od nadležnih institucija BiH?

Predstavnici Ministarstvan apelovali su na predstavnike svih medija da prije senzacionalističkog pristupa novinarstvu provjere informacije koje objavljuju i da ne politizuju i problematizuju priče u kojima su glavni akteri djeca koja žive u ovoj zemlji, bez obzira u kom entitetu.

Jaćimović je zahvalio predsjedniku Saveza za školski sport Srbije, Željku Tanaskoviću, što godinama pomaže da školski sport Srpske bude na svjetskoj sceni.

Ženska Fudbalska ekipa Medicinske škole Banjaluka nastupa na Svjetskom školskom prvenstvu u fudbalu koje je počelo 6. aprila u Beogradu.

​​

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana