U Donjoj Gradini sutra će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina: Nezaborav dužnost i obaveza

G.S.
U Donjoj Gradini sutra će biti obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina: Nezaborav dužnost i obaveza

BANjALUKA- Ministar rada i boračko- invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović najavio je da će sutra u Donjoj Gradini biti obilježen Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Milunović je rekao da je ustaški logor Jasenovac bio jedan od najmonstruoznijih logora kojeg pamti ljudska civilizacija.

- Nakon formiranja fašističke tvorevine NDH došlo je do masovnog progona Srba, Jevreja i Roma, a u avgustu i septembru 1941. godine formirali su logor u Jasenovcu u koji su sa vjekovnih srpskih prostora deportovali srpsko stanovništvo koje je mučeno i ubijano na najmonstruozniji način - rekao je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da je, prema izvještaju državne komisije 1946. godine, u periodu postojanja logora Jasenovac od 1941. do 1945. godine na najstravičniji način pogubljeno više od 700.000 ljudi.

Milunović je naveo da je, prema izvještajima nezavisnih komisija, utvrđeno da je u logoru Jasenovac samo Srba 700.000 ubijeno, te da su bila masovna stradanja žena i djece.

- NDH se crnim slovima upisala u istoriju po tome što je jedina od kada civilizacija postoji imala logore za djecu u Jastrebarskom i Sisku. Prema utvrđenim podacima, u NDH je ub ", istakao je Milunović.

On je podsjetio da će Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u znak sjećanja na ubijenu djecu ove godine sutra prvi put obilježiti na državnom nivou i Dan sjećanja na ubijenu i umorenu djecu u NDH.

- Ovaj događaj će biti obilježavan u selu Jelovac kod Prijedora u mjestu Patria, zaseoku Macure, gdje postoji spomen-kosturnica gdje su ustaše 1942. godine mučki ubile 76 djece do 16 godina starosti - istakao je Milunović, uz napomenu da će ovaj događaj sutra biti obilježen u Donjoj Gradini, najvećem stratištu logora Jasenovac.

Pomoćnik ministra uza boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Radomir Graonić rekao je da će događaj u Donjoj Gradini biti obilježen uz poštovanje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije - uz skraćeni program i ograničeni broj građana. Graonić je naveo da program obilježavanja počinje u Kozarskoj Dubici u 9.00 časova služenjem Svete liturgije u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla.

Program se nastavlja u Donjoj Gradini u 11.00 časova vjerskim obredom na grobnom polju Topole, u 11.20 časova polaganjem vijenaca i cvijeća, dok je u 11.40 časova predviđeno obraćanje zvaničnika.

Graonić je rekao da će programu obilježavanja prisustvovati najviši zvaničnici Republike Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH, predstavnici Srbije, ambasada akreditovanih u BiH, rukovodstva gradova i opština, predstavnika Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka, te nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i SUBNOR-a.

Radivojac: Jasenovac Srbi nikada ne smiju zaboraviti

Jasenovački logoraš Rade Radivojac (91) posvjedočio je Srni da se danas i sam sebi čudi što je u Drugom svjetskom ratu preživio muke u Jasenovcu jer, kada je ušao u taj ustaški konclogor, pozdravio se sa svim što je imao i molio Boga da se zapuca i da ga pogodi metak, da ne ide na klanje.

- Jasenovac Srbi nikada ne smiju zaboraviti. A, od nas koji smo tamo bili i ostali živi - nema ništa - poručio je Radivojac, koji je rekao da niko osim onih koji su preživjeli Jasenovac ne može opisati šta se dešavalo i radilo u tom logoru.

On je istakao da ga je slučajno priroda ostavila u životu, pa se sam nekad sebi čudi što je preživio te muke.

- To se ne može objasniti mlađoj generaciji, niti oni mogu vjerovati šta se sve tamo događalo jer tada nije bilo televizora i novina da to prenesu. U Jasenovcu su ogromnom većinom stradali Srbi i ja sam očevidac toga - rekao je Radivojac.

On je naglasio da su Srbi stalno dolazili željezničkim kompozicijama u logor.

- Kada dođe nova tura, starim logorašima se govorilo: „Idete kući", a zapravo su ih odvodili na strijeljanje - istakao je Radivojac, koji danas živi u Banjaluci.

On je rekao da Hrvati ne prikazuju ono što su radili niti istinu o tome šta je rađeno u Jasenovcu.

- Kilometrima kvadratnim mogle su se gaziti nezakopane kosti, koliko je leševa tamo bilo. Svake nedjelje dva puta voz je dolazio i dovozio ljude, uključujući ono što su ustaše okolo hvatale i dogonile u logor. Takođe, nisi mogao da živiš od smrada leševa - rekao je Radivojac.

On je naveo da se sjeća da su se logoraši, kada je padala kiša, molili samo kap da popiju, da dođu sebi, dok o jelu nije bilo ni govora.

Radivojac je penzionisani vozač i mehaničar koji je u struci nagrađivan od čuvene fabrike „Mercedes", a rođen je u Donjim Orlovcima kod Prijedora, gdje su mu okupatori pobili roditelje 1941. godine.

O njegovoj golgoti u Jasenovcu ranije je snimljen dokumentarac „Dobrovoljno umro".

I Vučić u Donjoj Gradini Predsjednik

Srbije Aleksandar Vučić položiće sutra vijenac u Spomen-području Donja Gradina povodom Dana sjećanja na žrtve zločina-genocida Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu u Donjoj Gradini.

Prema programu obilježavanja Dana sjećanja, za 9.30 časova u Kozarskoj Dubici predviđen je sastanak Vučića, srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Republike Srspke Željke Cvijanović i premijera Radovana Viškovića sa načelnicima opština Kostajnica, Kozarska Dubica,

Nevesinje i Drvar. Za 10.55 časova predviđen je dolazak predsjednika Srbije na grobno polje „Topole" u okviru Spomen-područja „Donja Gradina", saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije. Čubrilović: Sjećanje na žrtve Jasenovca - naš zavjet

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da je sjećanje na žrtve sistema logora Jasenovac naš dug i zavjet, te da nikada više čovjek čovjeku ne smije da učini takve strašne stvari.

- Odavanje pošte nevino ubijenim žrtvama nacizma i učenje o Jasenovcu naša je obaveza i jedini način da se spriječi zaborav, ali i brisanje i revidiranje istorije o stradanju za naciste, „prokazanih" naroda - istakao je Čubrilović.

On je podsjetio da je Narodna skupština u oktobru 2015. godine usvojila Deklaraciju o genocidu NDH nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata i izrazio nadu da će Donja Gradina uskoro dobiti spomen kompleks kakav zaslužuje.

Čubrilović je napomenuo da je posebna simbolika u tome i što se dan molitve i sjećanja na žrtve iz sistema logora smrti ove godine u Donjoj Gradini obilježava dan uoči 9. maja,

Dana pobjede nad fašizmom, saopšteno je iz Narodne skupštine. -Svim građanima čestitam Dan pobjede nad fašizmom, koji Republika Srpska obilježava kao republički praznik.

Antifašizam jeste i mora da bude univerzalna vrijednost i stav svih nas spram jedne od najmračnijih pojava u istoriji čovječanstva - poručio je Čubrilović.

On je istakao da su sjećanje i antifašistička baština naš dug prema precima čija žrtva je bila toliko velika da ne bi mogli sebi da damo pravo da na nju zaboravimo.

-To je naš dug i prema svim budućim generacijama kako bi mogle i znale da svaku i najmanju naznaku povampirenja sličnog zla prepoznaju i u korijenu spriječe i zaustave - naglasio je Čubrilović.

Zabrana prevoza eksplozivnih materija Prevoz eksplozivnih materija sutra će biti zabranjen na dionicama magistralnih puteva Kozarska Dubica-Draksenić-granični prelaz Donja Gradina i na pravcu Draksenić-Gradiška, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske.

Zabrana će biti aktuelna od 7.00 do 15.00 časova zbog obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina - genocida u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Donesena i odluka o zabrani kretanja u istom periodu na navedenim pravcima teretnih vozila koja su teža od 7,5 tona ukupne mase. Odluke je donio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana