У Доњој Градини сутра ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина: Незаборав дужност и обавеза

Г.С.
У Доњој Градини сутра ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина: Незаборав дужност и обавеза

БАЊАЛУКА- Министар рада и борачко- инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић најавио је да ће сутра у Доњој Градини бити обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у Независној Држави Хрватској (НДХ) у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Милуновић је рекао да је усташки логор Јасеновац био један од најмонструознијих логора којег памти људска цивилизација.

- Након формирања фашистичке творевине НДХ дошло је до масовног прогона Срба, Јевреја и Рома, а у августу и септембру 1941. године формирали су логор у Јасеновцу у који су са вјековних српских простора депортовали српско становништво које је мучено и убијано на најмонструознији начин - рекао је Милуновић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да је, према извјештају државне комисије 1946. године, у периоду постојања логора Јасеновац од 1941. до 1945. године на најстравичнији начин погубљено више од 700.000 људи.

Милуновић је навео да је, према извјештајима независних комисија, утврђено да је у логору Јасеновац само Срба 700.000 убијено, те да су била масовна страдања жена и дјеце.

- НДХ се црним словима уписала у историју по томе што је једина од када цивилизација постоји имала логоре за дјецу у Јастребарском и Сиску. Према утврђеним подацима, у НДХ је уб ", истакао је Милуновић.

Он је подсјетио да ће Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова у знак сјећања на убијену дјецу ове године сутра први пут обиљежити на државном нивоу и Дан сјећања на убијену и уморену дјецу у НДХ.

- Овај догађај ће бити обиљежаван у селу Јеловац код Приједора у мјесту Патриа, засеоку Мацуре, гдје постоји спомен-костурница гдје су усташе 1942. године мучки убиле 76 дјеце до 16 година старости - истакао је Милуновић, уз напомену да ће овај догађај сутра бити обиљежен у Доњој Градини, највећем стратишту логора Јасеновац.

Помоћник министра уза борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Радомир Граонић рекао је да ће догађај у Доњој Градини бити обиљежен уз поштовање мјера Републичког штаба за ванредне ситуације - уз скраћени програм и ограничени број грађана. Граонић је навео да програм обиљежавања почиње у Козарској Дубици у 9.00 часова служењем Свете литургије у Храму Светих апостола Петра и Павла.

Програм се наставља у Доњој Градини у 11.00 часова вјерским обредом на гробном пољу Тополе, у 11.20 часова полагањем вијенаца и цвијећа, док је у 11.40 часова предвиђено обраћање званичника.

Граонић је рекао да ће програму обиљежавања присуствовати највиши званичници Републике Српске, српски представници у заједничким институцијама БиХ, представници Србије, амбасада акредитованих у БиХ, руководства градова и општина, представника Трећег пјешадијског Република Српска пука, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и СУБНОР-а.

Радивојац: Јасеновац Срби никада не смију заборавити

Јасеновачки логораш Раде Радивојац (91) посвједочио је Срни да се данас и сам себи чуди што је у Другом свјетском рату преживио муке у Јасеновцу јер, када је ушао у тај усташки концлогор, поздравио се са свим што је имао и молио Бога да се запуца и да га погоди метак, да не иде на клање.

- Јасеновац Срби никада не смију заборавити. А, од нас који смо тамо били и остали живи - нема ништа - поручио је Радивојац, који је рекао да нико осим оних који су преживјели Јасеновац не може описати шта се дешавало и радило у том логору.

Он је истакао да га је случајно природа оставила у животу, па се сам некад себи чуди што је преживио те муке.

- То се не може објаснити млађој генерацији, нити они могу вјеровати шта се све тамо догађало јер тада није било телевизора и новина да то пренесу. У Јасеновцу су огромном већином страдали Срби и ја сам очевидац тога - рекао је Радивојац.

Он је нагласио да су Срби стално долазили жељезничким композицијама у логор.

- Када дође нова тура, старим логорашима се говорило: „Идете кући", а заправо су их одводили на стријељање - истакао је Радивојац, који данас живи у Бањалуци.

Он је рекао да Хрвати не приказују оно што су радили нити истину о томе шта је рађено у Јасеновцу.

- Километрима квадратним могле су се газити незакопане кости, колико је лешева тамо било. Сваке недјеље два пута воз је долазио и довозио људе, укључујући оно што су усташе около хватале и догониле у логор. Такође, ниси могао да живиш од смрада лешева - рекао је Радивојац.

Он је навео да се сјећа да су се логораши, када је падала киша, молили само кап да попију, да дођу себи, док о јелу није било ни говора.

Радивојац је пензионисани возач и механичар који је у струци награђиван од чувене фабрике „Мерцедес", а рођен је у Доњим Орловцима код Приједора, гдје су му окупатори побили родитеље 1941. године.

О његовој голготи у Јасеновцу раније је снимљен документарац „Добровољно умро".

И Вучић у Доњој Градини Предсједник

Србије Александар Вучић положиће сутра вијенац у Спомен-подручју Доња Градина поводом Дана сјећања на жртве злочина-геноцида Независне Државе Хрватске /НДХ/ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини.

Према програму обиљежавања Дана сјећања, за 9.30 часова у Козарској Дубици предвиђен је састанак Вучића, српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, предсједника Републике Срспке Жељке Цвијановић и премијера Радована Вишковића са начелницима општина Костајница, Козарска Дубица,

Невесиње и Дрвар. За 10.55 часова предвиђен је долазак предсједника Србије на гробно поље „Тополе" у оквиру Спомен-подручја „Доња Градина", саопштено је из прес-службе предсједника Србије. Чубриловић: Сјећање на жртве Јасеновца - наш завјет

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је сјећање на жртве система логора Јасеновац наш дуг и завјет, те да никада више човјек човјеку не смије да учини такве страшне ствари.

- Одавање поште невино убијеним жртвама нацизма и учење о Јасеновцу наша је обавеза и једини начин да се спријечи заборав, али и брисање и ревидирање историје о страдању за нацисте, „проказаних" народа - истакао је Чубриловић.

Он је подсјетио да је Народна скупштина у октобру 2015. године усвојила Декларацију о геноциду НДХ над Србима, Јеврејима и Ромима током Другог свјетског рата и изразио наду да ће Доња Градина ускоро добити спомен комплекс какав заслужује.

Чубриловић је напоменуо да је посебна симболика у томе и што се дан молитве и сјећања на жртве из система логора смрти ове године у Доњој Градини обиљежава дан уочи 9. маја,

Дана побједе над фашизмом, саопштено је из Народне скупштине. -Свим грађанима честитам Дан побједе над фашизмом, који Република Српска обиљежава као републички празник.

Антифашизам јесте и мора да буде универзална вриједност и став свих нас спрам једне од најмрачнијих појава у историји човјечанства - поручио је Чубриловић.

Он је истакао да су сјећање и антифашистичка баштина наш дуг према прецима чија жртва је била толико велика да не би могли себи да дамо право да на њу заборавимо.

-То је наш дуг и према свим будућим генерацијама како би могле и знале да сваку и најмању назнаку повампирења сличног зла препознају и у коријену спријече и зауставе - нагласио је Чубриловић.

Забрана превоза експлозивних материја Превоз експлозивних материја сутра ће бити забрањен на дионицама магистралних путева Козарска Дубица-Драксенић-гранични прелаз Доња Градина и на правцу Драксенић-Градишка, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске.

Забрана ће бити актуелна од 7.00 до 15.00 часова због обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Донесена и одлука о забрани кретања у истом периоду на наведеним правцима теретних возила која су тежа од 7,5 тона укупне масе. Одлуке је донио министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана