Troškovi za prenatalne testove biće refundirani

Danijela Bajić
Troškovi za prenatalne testove biće refundirani

BANjALUKA - Parovi u Srpskoj, koji planiraju potomstvo, mogu da odahnu jer je Fond zdravstvenog osiguranja RS odlučio da u narednom periodu refundira prenatalne testove koje rade trudnice sa ciljem dobijanja informacije o zdravlju bebe, a koštaju i više od hiljadu maraka.

Na ovaj korak Fond zdravstvenog osiguranja RS se, kako su istakli, odlučio jer je od stupanja na snagu novog Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju prošlo više od godinu dana, a imajući u vidu da Univerzitetski klinički centar (UKC) još nije završio proceduru u vezi sa prenatalnim testovima.

- Smatramo da je prošlo mnogo vremena od stupanja na snagu zakona i da proceduralne prepreke u UKC-u ne smiju da budu smetnja ostvarivanju ovog prava u praksi - kazali su u Fondu, dodajući da su na vrijeme donijeli Program neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnica u kojem je definisana procedura.

Iako propisima nisu predviđene refundacije ovih testova, u Fondu su naglasili da će, uz određenu korekciju propisa, ubuduće početi da refundiraju ovo pravo.

- Fond će definisati i cijenu neinvazivnog prenatalnog testiranja (NIPT) koju će priznavati prilikom refundacije, kao što se definiše i za sve ostale zdravstvene usluge koje refundira - kazali su u Fondu.

Pravo na NIPT testove imaju sve trudnice kojima je nadležni ljekar iz ugovorene zdravstvene ustanove predložio ovaj test.  Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju definisan je, između ostalog, i rok predaje zahtjeva za refundaciju, a to je godinu dana od izvršene zdravstvene usluge.

Da se ova procedura na UKC RS odužila, saglasan je i generalni direktor ove zdravstvene ustanove Vlado Đajić koji pozdravlja odluku Fonda da otpočne sa refundacijom troškova za prenatalne testove.

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH nedavno je donijela rješenje kojim se odbacuje žalba jedne kompanije, koja se javila na međunarodni tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za zajedničku nabavku neinvazivnog prenatalnog testiranja iz krvi trudnice (NIPT), a koji je u septembru prošle godine raspisao UKC te su, kaže Đajić, u opticaju ostale četiri firme.

- Nastavljamo sa postupkom bodovanja preostalih firmi koje su se javile na tender. Nakon što komisija izboduje i odluči, opet će se neko, vjerovatno, žaliti. To je začarani krug i niko ne može sa sigurnošću da tvrdi kada će trudnice moći da rade prenatalne testove na UKC-u - kazao je Đajić.

Predsjednica trebinjskog Udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebe” Snježana Misita kaže za “Glas” da će ovaj potez Fonda sigurno podstaći parove da se lakše odluče na još jednu trudnoću.

- U današnje vrijeme nije lako obezbijediti 1.000 maraka koliko otprilike koštaju prenatalni testovi koje trudnice najčešće rade. Svakodnevno mi se obraćaju žene sa pitanjima o besplatnim prenatalnim testovima. Više ne znam šta da im kažem - kazala je Misita.

Procjene

Dijagnostička procedura NIPT je metod određivanja rizika za česte poremećaje hromozoma kod fetusa, odnosno za otkrivanje Daunovog sindroma, Patau ili Edvards sindroma. Prema ranijim procjenama ove godine biće potrebno oko 8.300 testova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana