Трошкови за пренаталне тестове биће рефундирани

Данијела Бајић
Трошкови за пренаталне тестове биће рефундирани

БАЊАЛУКА - Парови у Српској, који планирају потомство, могу да одахну јер је Фонд здравственог осигурања РС одлучио да у наредном периоду рефундира пренаталне тестове које раде труднице са циљем добијања информације о здрављу бебе, а коштају и више од хиљаду марака.

На овај корак Фонд здравственог осигурања РС се, како су истакли, одлучио јер је од ступања на снагу новог Закона о обавезном здравственом осигурању прошло више од годину дана, а имајући у виду да Универзитетски клинички центар (УКЦ) још није завршио процедуру у вези са пренаталним тестовима.

- Сматрамо да је прошло много времена од ступања на снагу закона и да процедуралне препреке у УКЦ-у не смију да буду сметња остваривању овог права у пракси - казали су у Фонду, додајући да су на вријеме донијели Програм неинвазивног пренаталног тестирања из крви трудница у којем је дефинисана процедура.

Иако прописима нису предвиђене рефундације ових тестова, у Фонду су нагласили да ће, уз одређену корекцију прописа, убудуће почети да рефундирају ово право.

- Фонд ће дефинисати и цијену неинвазивног пренаталног тестирања (НИПТ) коју ће признавати приликом рефундације, као што се дефинише и за све остале здравствене услуге које рефундира - казали су у Фонду.

Право на НИПТ тестове имају све труднице којима је надлежни љекар из уговорене здравствене установе предложио овај тест.  Законом о обавезном здравственом осигурању дефинисан је, између осталог, и рок предаје захтјева за рефундацију, а то је годину дана од извршене здравствене услуге.

Да се ова процедура на УКЦ РС одужила, сагласан је и генерални директор ове здравствене установе Владо Ђајић који поздравља одлуку Фонда да отпочне са рефундацијом трошкова за пренаталне тестове.

Канцеларија за разматрање жалби БиХ недавно је донијела рјешење којим се одбацује жалба једне компаније, која се јавила на међународни тендер за избор најповољнијег понуђача за заједничку набавку неинвазивног пренаталног тестирања из крви труднице (НИПТ), а који је у септембру прошле године расписао УКЦ те су, каже Ђајић, у оптицају остале четири фирме.

- Настављамо са поступком бодовања преосталих фирми које су се јавиле на тендер. Након што комисија избодује и одлучи, опет ће се неко, вјероватно, жалити. То је зачарани круг и нико не може са сигурношћу да тврди када ће труднице моћи да раде пренаталне тестове на УКЦ-у - казао је Ђајић.

Предсједница требињског Удружења породица са проблемом стерилитета “Бебе” Сњежана Мисита каже за “Глас” да ће овај потез Фонда сигурно подстаћи парове да се лакше одлуче на још једну трудноћу.

- У данашње вријеме није лако обезбиједити 1.000 марака колико отприлике коштају пренатални тестови које труднице најчешће раде. Свакодневно ми се обраћају жене са питањима о бесплатним пренаталним тестовима. Више не знам шта да им кажем - казала је Мисита.

Процјене

Дијагностичка процедура НИПТ је метод одређивања ризика за честе поремећаје хромозома код фетуса, односно за откривање Дауновог синдрома, Патау или Едвардс синдрома. Према ранијим процјенама ове године биће потребно око 8.300 тестова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана