Toplo vrijeme i slavlja rasplamsali viruse

Anita Janković Rečević
Toplo vrijeme i slavlja rasplamsali viruse

BANjALUKA - Domovi zdravlja u Srpskoj tokom prve tri sedmice januara registrovali su oko 18.000 oboljelih od respiratornih infekcija i gripa, a prema riječima stručnjaka virusi su buknuli zbog visokih temperatura, ali i brojnih slavlja i učestalog druženja u zatvorenom.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS od 2. do 22. januara ove godine registrovano je 12.030 pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama, sa oboljenjima sličnim gripu njih 5.912, dok je jedan pacijent preminuo od posljedica teške akutne respiratorne infekcije.

- Prema procentualnom učešću dosad je od respiratornih infekcija u Srpskoj oboljelo oko 1,44 odsto stanovništva, a poredeći najnovije podatke sa prethodnom sezonom ili još bolje sa dvije sezone prije pandemije virusa korona ove godine imamo više oboljelih od respiratornih infekcija i oboljenja sličnom grupu - navedeno je u najnovijem izvještaju o nadzoru nad influencom koji izdaje institut.

U dokumentu je navedeno da su od početka sezone najveću učestalost prijavljivanja oboljenja sličnih gripu imale regije Istočno Sarajevo i Foča, a najmanje Bijeljina i Zvornik, dok su najviše slučajeva teške akutne infekcije prijavili u bolnici Gradiška i Univerzitetskom kliničkom centru RS. Najveći broj oboljelih od respiratornih infekcija i oboljenja sličnim gripu zabilježen je kod djece uzrasta od pet do 14 godina, dok je u kategoriji teških akutnih infekcija najviše mališana do četiri godine.

Savjeti za građane

- primjenjivanje mjera lične te higijene životnog i radnog prostora

- redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom

- pokrivanje usta maramicom prilikom kijanja i kašljanja,

- provjetravanje prostorija

Direktor Doma zdravlja Foča Miroslav Ristanović kaže za “Glas” da se pacijenti javljaju zbog visoke temperature, glavobolje, bolova u mišićima i upornog kašlja.

- Posljednjih dana imamo nešto manje pacijenata, ali u sedmicama iza nas imali smo baš ozbiljan talas respiratornih tegoba i ambulante su bile prepune. Obolijevale su sve kategorije stanovništva, od djece do starih, ali na sreću komplikacija koje su zahtijevale bolničko liječenje nije bilo. Ekspanzija virusa posljedica je prevelikog druženja u zatvorenom prostoru i slavlja koja su svojstvena za januar - rekao je Ristanović.

Direktor doma zdravlja Derventa Mirko Šaran ističe za “Glas” da je broj oboljelih od respiratornih infekcija ove godine bio znatno veći u odnosu na januar ranijih godina.

- Ovo je bi trebao da bude period snijega i leda, a umjesto njih imamo visoke temperature, što je doprinijelo tome da se respiratorni virusi rašire i preplave naše područje. Talas je bio veoma ozbiljan, ali srećom situacija se polako smiruje. Kombinacija simptoma je dobrim dijelom bila karakteristična za virus korona, ali se radilo o klasičnim sezonskim virozama - rekao Šaran.

U trećoj sedmici nadzora nad influencom, tačnije od 16. do 22. januara u bolnici u Gradišci liječen je najveći broj oboljelih sa teškom akutnom respiratornom infekcijom u Srpskoj, njih 23.

- Naišao je talas virusa koji izazivaju i upale pluća, tako da smo imali veći broj hospitalizovanih pacijenata. Visoka temperatura koja se nije mogla skidati po nekoliko dana i dugotrajan kašalj bili su prvi simptomi. Situacija se polako stabilizuje, ali januar, februar i dio marta su mjeseci kada i očekujemo pacijente sa upalama pluća - kazao je direktor gradiške bolnice Rajko Dodik.

Kada je riječ o virusu korona, za 24 časa u Srpskoj su potvrđena tri slučaja zaraze od 83 testiranih, a prijavljen je jedan smrtni slučaj.

Pandemija

Mirko Šaran ističe da su građani isprepadani virusom korona ozbiljnije shvatili brigu o zdravlju te se sada obraćaju ljekaru i u slučaju najmanjih tegoba.

- Oko 90 odsto pacijenata javljalo se sa blagim simptomima, jer ništa nisu željeli prepustiti slučaju. Savjetujem im da ne trče ljekaru zbog svake sitnice, jer za vrijeme jakih virusa rizikuju da u čekaonicama ambulanti pokupe dodatnu infekciju - rekao je Šaran.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana