Топло вријеме и славља распламсали вирусе

Анита Јанковић Речевић
Топло вријеме и славља распламсали вирусе

БАЊАЛУКА - Домови здравља у Српској током прве три седмице јануара регистровали су око 18.000 обољелих од респираторних инфекција и грипа, а према ријечима стручњака вируси су букнули због високих температура, али и бројних славља и учесталог дружења у затвореном.

Према подацима Института за јавно здравство РС од 2. до 22. јануара ове године регистровано је 12.030 пацијената са акутним респираторним инфекцијама, са обољењима сличним грипу њих 5.912, док је један пацијент преминуо од посљедица тешке акутне респираторне инфекције.

- Према процентуалном учешћу досад је од респираторних инфекција у Српској обољело око 1,44 одсто становништва, а поредећи најновије податке са претходном сезоном или још боље са двије сезоне прије пандемије вируса корона ове године имамо више обољелих од респираторних инфекција и обољења сличном групу - наведено је у најновијем извјештају о надзору над инфлуенцом који издаје институт.

У документу је наведено да су од почетка сезоне највећу учесталост пријављивања обољења сличних грипу имале регије Источно Сарајево и Фоча, а најмање Бијељина и Зворник, док су највише случајева тешке акутне инфекције пријавили у болници Градишка и Универзитетском клиничком центру РС. Највећи број обољелих од респираторних инфекција и обољења сличним грипу забиљежен је код дјеце узраста од пет до 14 година, док је у категорији тешких акутних инфекција највише малишана до четири године.

Савјети за грађане

- примјењивање мјера личне те хигијене животног и радног простора

- редовно прање руку топлом водом и сапуном

- покривање уста марамицом приликом кијања и кашљања,

- провјетравање просторија

Директор Дома здравља Фоча Мирослав Ристановић каже за “Глас” да се пацијенти јављају због високе температуре, главобоље, болова у мишићима и упорног кашља.

- Посљедњих дана имамо нешто мање пацијената, али у седмицама иза нас имали смо баш озбиљан талас респираторних тегоба и амбуланте су биле препуне. Оболијевале су све категорије становништва, од дјеце до старих, али на срећу компликација које су захтијевале болничко лијечење није било. Експанзија вируса посљедица је превеликог дружења у затвореном простору и славља која су својствена за јануар - рекао је Ристановић.

Директор дома здравља Дервента Мирко Шаран истиче за “Глас” да је број обољелих од респираторних инфекција ове године био знатно већи у односу на јануар ранијих година.

- Ово је би требао да буде период снијега и леда, а умјесто њих имамо високе температуре, што је допринијело томе да се респираторни вируси рашире и преплаве наше подручје. Талас је био веома озбиљан, али срећом ситуација се полако смирује. Комбинација симптома је добрим дијелом била карактеристична за вирус корона, али се радило о класичним сезонским вирозама - рекао Шаран.

У трећој седмици надзора над инфлуенцом, тачније од 16. до 22. јануара у болници у Градишци лијечен је највећи број обољелих са тешком акутном респираторном инфекцијом у Српској, њих 23.

- Наишао је талас вируса који изазивају и упале плућа, тако да смо имали већи број хоспитализованих пацијената. Висока температура која се није могла скидати по неколико дана и дуготрајан кашаљ били су први симптоми. Ситуација се полако стабилизује, али јануар, фебруар и дио марта су мјесеци када и очекујемо пацијенте са упалама плућа - казао је директор градишке болнице Рајко Додик.

Када је ријеч о вирусу корона, за 24 часа у Српској су потврђена три случаја заразе од 83 тестираних, а пријављен је један смртни случај.

Пандемија

Мирко Шаран истиче да су грађани испрепадани вирусом корона озбиљније схватили бригу о здрављу те се сада обраћају љекару и у случају најмањих тегоба.

- Око 90 одсто пацијената јављало се са благим симптомима, јер ништа нису жељели препустити случају. Савјетујем им да не трче љекару због сваке ситнице, јер за вријеме јаких вируса ризикују да у чекаоницама амбуланти покупе додатну инфекцију - рекао је Шаран.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана