Test afiniteta đaka smanjuje redove na birou

Milijana Latinović
Test afiniteta đaka smanjuje redove na birou

Banjaluka - Uvođenje testa profesionalne orijentacije u osnovne škole u RS spriječilo bi gomilanje nepotrebnog kadra na biroima za zapošljavanje i zaustavilo odliv kvalifikovanih radnika u inostranstvo.

Stav je ovo poslodavaca i ekonomista povodom najave iz Ujedinjene Srpske da će u Narodnu skupštinu RS uputiti inicijativu za uvođenje testa, koji podrazumijeva psihološko procjenjivanje sposobnosti učenika, ličnosti i interesovanja kako bi izabrali adekvatno zanimanje.

Prosvjetni radnici ističu da među stanovništvom vlada mišljenje da zanate upisuju samo "loši" đaci, a da su gimnazija, ekonomska ili medicinska škola za odlikaše.

- To je potpuno pogrešan stav koji nikako da iskorijenimo i zato imamo veliki broj nezaposlenih. Dobar zanatlija uvijek i svugdje može da pronađe pristojan posao. Gomilanje učenika sa završenim zanimanjima sa kojima ne mogu naći posao je bespotrebno i vjerujem da bismo testiranjem sposobnosti osnovaca na kraju devetog razreda doprinijeli i boljoj situaciji na tržištu rada - rekao je predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola na području Prijedora Stevica Džogazović.

Poslodavci, koji već godinama upozoravaju da je kvalifikovanih radnika na tržištu sve manje, kažu da su promjene u obrazovnom sistemu prijeko potrebne.

- Moramo prestati sa školovanjem nepotrebnih kadrova. Dobro je da se na neki način utvrdi za šta djeca imaju predispozicije, pa da ih usmjeravamo u tom pravcu. Bolje je da neko bude bravar, nego da po svaku cijenu ide u gimnaziju ako nije za to. Imam utisak da se pojedina zanimanja iz godine u godinu upisuju kako nastavnici ne bi ostali bez posla, a ne u skladu sa potrebama tržišta rada - rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Direktor fabrike obuće "Sanino" iz Dervente Radovan Pazurević kaže da je ovakav način testiranja učenika prije izbora zanimanja trebalo da bude uveden odavno.

- Djeca po završetku osnovnog obrazovanja dobiju anketni list koji nose kući, a onda roditelji ispunjavaju svoje želje šta dijete treba da upiše, težeći ka tome da se po završetku školovanja zaposle u bankama i u opštini, izbjegavajući proizvodna zanimanja - rekao je Pazurević naglasivši da se psihološka testiranja učenika u svijetu odavno sprovode.

Dodaje da u preduzeću na čijem je čelu nedostaje školovanog kadra, te da od oko 900 zaposlenih, svega njih sedam odsto ima diplomu kvalifikovanog obućara.

- Obućarska i tekstilna industrija su u ekspanziji, a mi i dalje djecu upisujemo u neka druga zanimanja, ne vodeći računa o potrebama tržišta rada, pa su redovi na biroima iz godine u godinu sve duži - istakao je Pazurević.

Ekonomisti pozdravljaju najavljenu inicijativu i ističu da se tržištem rada u Srpskoj treba ozbiljno pozabaviti.

- I ono malo zanatlija što imamo odlazi u inostranstvo, a nama ostaju kadrovi za koje nema posla i nekvalifikovani radnici. Moramo prestati da o svom trošku prekvalifikujemo radnika koji će se zaposliti u Sloveniji ili nekoj drugoj evropskoj zemlji - istakao je Goran Radivojac.

Ministarstvo prosvjete

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da je kontinuirano praćenje i ukupno unapređenje rada u oblasti profesionalne orijentacije jedan od zadataka stručnih službi škola.

- Prilikom donošenja novog Zakona o osnovnom vaspitanju i obrazovanju insistirali smo da u opisu poslova stručnih saradnika bude i profesionalna orijentacija učenika. Posebna pažnja posvećuje se profesionalnom razvoju učenika, kao i njegovoj profesionalnoj orijentaciji na prelazu u srednju školu, kroz osnaživanje podrške na putu ka odluci o izboru upisa u željenu školu i zanimanje - rekli su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana