Tarantilis: Javni sektor efikasniji uz vještačku inteligenciju

Srna
Foto: Eurokinissi

DELFI - Pravi je trenutak da država ulaže u vještačku inteligenciju jer bi ona poboljšala efikasnost javnog sektora, izjavio je na Delfi ekonomskom forumu Hristos Tarantilis, član uprave kompanije “Ernst i Jang”.

Tarantilis je rekao tokom panel diskusije da vlade pokušavaju da integrišu vještačku inteligenciju u svoje operacije i usluge.

On je dodao da je ovo je jedinstven trenutak u kojem mora brzo da se đeluje i da zemlja ulaže u vještačku inteligenciju, prenio je portal “Ekatimerini”.

Pored infrastrukture i usluga vještačke inteligencije, potreban je i fokus na zaštitu ljudskih prava od slučajeva neetičke ili nepromišljene upotrebe ove tehnologije, dodao je Tarantilis.

Tarantilis je naglasio da su osnovni uslovi za primjenu vještačke inteligencije prihvatanje njenih sposobnosti od strane javnih zvaničnika, prepoznavanje značaja njenog doprinosa i pouzdanost njenog rada.

Uz to, dodao je ovaj stručnjak, neophodna je i dostupnost digitalnih podataka koji služe za obučavanje algoritama.

Ovaj ekonomista ima status partnera i šefa ođeljenja za upravu i javni sektor u “Ernstu i Jangu” u Grčkoj.

Delfi ekonomski forum okuplja više od 2.500 učesnika iz oblasti finansija, nauke i politike da bi uključili javne i vladine institucije, privatni sektor i civilno društvo u otvorene debate i diskusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana