Tanke zalihe potrepština u Crvenim krstovima: Potrebna hrana i topla odjeća

Cvija Mrkonjić
Tanke zalihe potrepština u Crvenim krstovima: Potrebna hrana i topla odjeća

Banjaluka - Hrana, topla odjeća i obuća, te sredstva za higijenu trenutno su najpotrebniji brojnim socijalno-ugroženim stanovnicima Srpske, koji ne mogu da prezime bez tuđe pomoći zbog čega iz Crvenog krsta apeluju na građane i firme da pomognu donirajući neophodne potrepštine.

Generalni sekretar Republičkog Crvenog krsta Đoko Mihajlović ističe da se građani na razne načine mogu uključiti u akcije pomoći, bilo da doniraju namirnice, sredstva za higijenu, novac ili da rade kao volonteri.

- Najteže je tokom jeseni i zime, veliki je broj starih i bolesnih osoba, koje žive same i nemaju bliže rodbine, te nastojimo da im pomognemo - kazao je Mihajlović.

Prema njegovim riječima, iako je bilo povremenih donacija koje su dobijali, zalihe u magacinima širom Srpske su se istopile, a socijalno ugroženi vape za pomoći.

Alarmantnu situaciju potvrdila je i sekretar Crvenog krsta u najvećem gradu Srpske Željkica Ilić istakavši da su njihovi rafovi donedavno bili potpuno prazni, ali su zahvaljujući donacijama prikupili nešto potrepština. Broj građana na području Banjaluke kojima je pomoć potrebna je veliki, a mnogi od njih nemaju srodnika.

- Apelujemo na građane da donose osnovne životne namirnice, kao što su brašno, ulje, šećer, konzervirana hrana, ali su potrebna i sredstva za higijenu - rekla je Ilićeva dodajući da su još mnoga domaćinstva zavejana, pa tek očekuju navalu korisnika.

Situacija u Bijeljini je takođe teška, a sekretar lokalnog Crvenog krsta Perica Gligić ističe da je i na području ovog grada sve više socijalno ugroženih kojima je neophodno obezbijediti ono osnovno za puko preživljavanje.

- Uspjeli smo sakupiti nešto novca, pa smo kupili hranu i higijenska sredstva za 70 božićnih paketa koje smo podijelili ugroženima - kazao je Gligić.

Police u magacinu ovog Crvenog krsta takođe zjape prazne, a Gligić poručuje da su osim hrane, sapuna, toalet papira, deterdženta za veš i ostalih sredstava za održavanje higijene potrebni i topla odjeća i obuća.

Sekretar prijedorskog Crvenog krsta Zoran Veselinović kaže da na sreću imaju veće zalihe humanitarne pomoći, ali svejedno pozivaju građane da pomognu, jer je povećan broj stanovnika sa područja Prijedora kojima je pomoć potrebna.

Javne kuhinje

Srpska ima šest javnih kuhinja koje broje oko 1.200 korisnika.

U Banjaluci se hrani 435 korisnika javne kuhinje, u Bijeljini po jedan obrok dnevno dolazi 250 ljudi, dok prijedorska javna kuhinja ima između 130 i 150 korisnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana