Svaki fiskalni račun jača ekonomsku snagu RS

Srna
Svaki fiskalni račun jača ekonomsku snagu RS

Banjaluka - Poreska uprava RS pokrenula je kampanju "Korak preduzmi, račun uzmi" s ciljem da podigne svijest građana o značaju uzimanja fiskalnih računa, čime će dati doprinos borbi protiv sive ekonomije i povećanju ekonomske snage Srpske.

Iz Poreske uprave navode da će, osim preventivnog djelovanja putem medijske kampanje, tokom aprila biti pojačan i rad inspektora na terenu koji će kontrolisati poslovne subjekte s ciljem poboljšanja poreske discipline kada je u pitanju obaveza izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge. U Poreskoj upravi ističu da će inspektori kontrole obavljati svakog radnog dana, ali i vikendom i to u smjenama, zbog čega pozivaju poreske obveznike da poštuju zakonske propise ili će, u suprotnom, biti privremeno zatvoreni na period od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnog računa.

- S ciljem preventivnog djelovanja, što je i smisao kampanje, naglašavamo da je važno promijeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest kod građana i ukazati na značaj uzimanja fiskalnog računa - navode u Poreskoj upravi.

Dodaju da bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu niti da dobije povrat novca i ističu da je to jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet, čime se finansira zdravstvo, prosvjeta, kultura i drugo. U Poreskoj upravi podsjećaju da su inspektori lani  izvršili 3.370 kontrola evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa, te su zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 1.620 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 1,14 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana