Strah od morbila udvostručio broj vakcinisane djece i odraslih

D. S.
Strah od morbila udvostručio broj vakcinisane djece i odraslih

Banjaluka - U strahu od morbila broj vakcinisanih u Srpskoj u martu ove godine bio je dvostruko veći u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok za vakcinu protiv malih boginja nikad nije kasno.

Poručeno je to juče u Banjaluci sa dvodnevne radionice o imunizaciji, koju je organizovao Institut za javno zdravstvo RS uz podršku resornog ministarstva, Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS istakao je da je nevakcinisanje djece jedan od "gorućih i velikih problema u stvaranju zdravog okruženja i zdrave populacije".

- Prošle godine je bilo više od 2.000 vakcinisanih, dok je u martu ove godine brojka dostigla već 5.000. Nažalost, moralo je da dođe do obolijevanja da bi ljudi shvatili šta su uradili i koji rizik nanose zdravlju svoga djeteta, a posebno zdravlju sve druge djece koja nisu vakcinisana - istakao je Bogdanić.

Prema riječima direktora Instituta za javno zdravstvo RS Miodraga Marjanovića, roditelji u Srpskoj treba da budu mirni i bez brige jer se koriste vakcine kao i u EU.

- Svaka serija prolazi rigorozne kontrole stranih i domaćih laboratorija - rekao je Marjanović.

Profesor belgijskog Instituta za imunologiju i Univerziteta Pjer van Dam, koji se trideset godina bavi izučavanjem vakcina i imunizacije, istakao je da je vakcinacija najbolje što roditelji mogu da urade za svoju djecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana