Stiže pomoć djeci sa poteškoćama u kretanju

M. Latinović, A. Janković-Rečević
Stiže pomoć djeci sa poteškoćama u kretanju

Banjaluka - Misija tradicionalne humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” ove godine je kupovina uređaja koji će pomoći mališanima sa poteškoćama u kretanju, a podršku ostvarenju tog cilja raznim performansima pružiće mladi talenti iz cijele Srpske.

Novac prikupljen na devetoj po redu donatorskoj večeri koja će, pod pokroviteljstvom predsjednice RS Željke Cvijanović, biti održana 23. decembra u Banskom dvoru Kulturnom centru u Banjaluci, namijenjen je za nabavku uređaja za robotski asistiranu rehabilitaciju djece sa poremećajima kretanja. Partneri predsjednice u ovogodišnjoj akciji su talentovana djeca i mladi iz svih krajeva RS, a posebna simbolika je to što će donatorsko veče biti održano na praznik Djetinjci. Plan organizatora je da i u idućim godinama ta tradicija bude nastavljena.

- U Srpskoj godišnje od 150 do 200 djece ima potrebu za intenzivnim fizikalnim tretmanom uz korišćenje robotike, a takav savremeni tretman trenutno ne mogu dobiti ni u RS ni u Srbiji - naveli su u Kabinetu predsjednice RS.

Dodali su da je direktan efekat primjene savremene robotike znatno bolji ishod rehabilitacije i podizanje kvaliteta života djece sa dijagnozama cerebralne paralize, spine bifide, te povredama glave i kičmene moždine.

Atmosferu u hladnoj decembarskoj noći pokušaće da, između ostalih, zagrije tridesetak dječaka i djevojčica okupljenih u orkestru Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Ugljevika.

- Veoma smo počastvovani što nas je predsjednica Republike pozvala i što smo dobili priliku da damo svoj doprinos u tako velikoj i važnoj humanitarnoj akciji. Svirali smo na bezbroj humanitarnih koncerata, ali vjerujem da će ovaj imati posebnu čar jer je i njegova misija posebna, a to je pomoć najmlađima - rekao je vođa orkestra Slavko Nikolić.

Pomoćnica direktora za medicinske poslove Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović” Snježana Bursać ističe da roditelji djece koja imaju poteškoće u kretanju izdvajaju znatan novac za tretmane rehabilitacije u privatnoj klinici u Hrvatskoj.

- Uređaje za robotski asistiranu rehabilitaciju u javnim zdravstvenim ustanovama u ovom momentu posjeduje samo Institut “Soča” u Sloveniji i nabavkom te opreme zavod “Dr Miroslav Zotović” bi postao druga ustanova u regionu koja ga ima, što bi bio značajan iskorak u kvalitetu usluge u našem zdravstvenom sistemu - rekla je Bursaćeva.

Ona je istakla da će kupljena oprema ostati unutar zdravstvenog sistema RS, te će na taj način biti dostupna svim osiguranicima u sklopu redovnih usluga ovog zavoda.

Humanitarni broj

U okviru humanitarne akcije od juče je aktivan “m:tel” humanitarni broj 1411. Pozivom na ovaj broj svi koji žele do Božića 2019. godine mogu donirati marku, a tokom donatorske večeri biće u prilici da razgovaraju sa nekim od poznatih ličnosti koje podržavaju akciju. Iz Kabineta predsjednice su istakli da je za uplate donacija fizičkih i pravnih lica Ministarstvo finansija RS otvorilo račun posebnih namjena “S ljubavlju hrabrim srcima” broj 571-010-00002700-15 u Komercijalnoj banci Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana