Stipendije idu u ruke 112 studenata u inostranstvu

D. S.
Stipendije idu u ruke 112 studenata u inostranstvu

Banjaluka - Na stipendiju Ministarstva prosvjete i kulture RS može da računa 50 studenata u inostranstvu, dok će pomoć iz Fonda "Dr Milan Jelić" dobiti 62 kandidata koji su po znanje otišli izvan granica Srpske.

Ministarstvo prosvjete objavilo je u petak preliminarnu rang-listu stipendista, prema kojoj će studenti prvog ciklusa studija u inostranstvu dobiti 22 stipendije, studenti drugog ciklusa pet stipendija, a studenti trećeg ciklusa studija 23 stipendije. U Ministarstvu prosvjete dodali su da je budžetom RS za ove namjene planirano ukupno 191.000 KM.

- Na ovaj konkurs prijavila su se 94 studenta, a uslove nisu ispunila 44 studenta - istakli su u ministarstvu i dodali da svi koji su konkurisali imaju do 20. januara pravo prigovora na preliminarnu rang listu.

Preliminarnu rang-listu studenata koji mogu da računaju na stipendiju iz Fonda "Dr Milan Jelić" objavilo je Ministarstvo nauke i tehnologije RS, prema kojoj će, osim studenata koji studiraju u inostranstvu, stipendije dobiti 75 studenata prvog ciklusa studija na univerzitetima u RS i BiH. Oni će devet mjeseci dobijati po 400 KM. Mjesečni iznos stipendije studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama u Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori iznosi 500 KM, odnosno 800 KM za studente koji studiraju na visokoškolskim ustanovama u inostranstvu.

Studentima drugog ciklusa studija na domaćim i inostranim univerzitetima biće dodijeljeno osam godišnjih stipendija u iznosu od po 5.000 KM, dok će studentima trećeg ciklusa studija biti dodijeljeno pet godišnjih stipendija od po 10.000 KM za tekuću akademsku godinu. Rok za ulaganje prigovora je 23. januar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana