Srpska dobija kardiohirurgiju do kraja godine

Anita Janković Rečević
Srpska dobija kardiohirurgiju do kraja godine

Banjaluka - Srčani bolesnici sa ozbiljnim zdravstvenim problema više neće morati odlaziti na složene hirurške zahvate u klinike izvan granica Srpske, jer bi Univerzitetski klinički centar (UKC) RS do kraja godine trebalo da dobije najsavremeniju kardiohirurgiju, što će doprinijeti poboljšanju i očuvanju zdravlja stanovništva.

Radove na kardiohirurgiji u utorak su obišli predsjednik Vlade RS Radovan Višković i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, koji su sa direktorom UKC-a RS Vladom Đajićem razgovarali o planovima za razvoj ovog centra u naredne četiri godine.

Višković je istakao da je kardiohirurgija prijeko potrebna Srpskoj, te da je počastvovan što će za vrijeme njegovog mandata biti riješeno to pitanje, na koje Srpska čeka duže od dvije i po decenije.

- Novac za izgradnju je obezbijeđen. Imaćemo kardio-sale u kojim će naši ljekari dok operišu moći da kontaktiraju sa stručnjacima iz Slovenije, Srbije, Njemačke, što će omogućiti da i oni pomognu da određeni problem u tom momentu bude riješen - rekao je Višković.

Naglasio je da je u planu i izgradnja garaže sa 2.200 parking mjesta, u šta će biti uloženo oko 30 miliona KM, za šta je već urađena projektna dokumentacija i raspisan tender.

- Ovdje dnevno cirkuliše oko 6.000 ljudi, pri čemu je više od 2.000 zaposlenih i problem parkinga je evidentan - naveo je Višković i dodao da je Vlada posredstvom preduzeća “Putevi RS” odobrila gradu Banjaluci 2,5 miliona KM za izgradnju saobraćajnice oko UKC-a, da bi zdravstveni centar bio što dostupniji stanovništvu.

Višković je naglasio da je Vlada RS od 2006. godine u gradnju i modernizaciju UKC-a investirala oko 350 miliona KM, te da su uložena sredstva opravdala svoju namjenu. Dodao je da ukupna dugovanja u zdravstvu iznose 1,070 milijardi KM te da je u planu da do kraja godine u trezorski sistem bude uvedeno najmanje 20 domova zdravlja i jedna ili dvije bolnice.

Šeranić je rekao da Srpska radi na formiranju zdravstvenog sistema prema potrebama stanovništva te da će izgradnjom kardiohirurgije biti zaokružena zdravstvena zaštita za kardiovaskularne pacijente.

- U toku je druga faza izgradnje južnog krila UKC-a, gdje će biti smještena i kardiohirurgija, a vrijednost projekta je 33 miliona KM. Na sastanku smo razgovarali i o pokretanju pitanja transplantacije u RS, prije svega sa živog donora, što će u potpunosti biti aktivirano ove godine u saradnji sa Vojno-medicinskom akademijom iz Beograda, a radićemo i na razvoju transplantacije sa mrtvih donora -  dodao je Šeranić.

Đajić je rekao da je cilj Vlade i rukovodstva UKC-a da ovaj zdravstveni centar bude najbolji u regionu.

- U planu je izgradnja instituta za onkologiju zbog sve većeg broja onkoloških pacijenata. To će biti nova zgrada gdje ćemo imati oko 70 kreveta za pacijente koji nisu ni za kućno ni za bolničko liječenje. U planu je i rekonstrukcija ginekologije, Klinike za dječje bolesti i Klinike za infektivne bolesti - istakao je Đajić i dodao da prvi put u istoriji UKC-a gubici nisu milionski, te da su u prošloj godini iznosili svega 39.000 KM.

 

Stara hirurgija

Vlado Đajić je istakao će na lokaciji stare hirurgije u centru Banjaluke najvjerovatnije biti građeni stanovi za doktore i gostujuće profesore.

- Pravimo planove da bismo našli najbolje rješenje. Ako budemo gradili stanove, oni će biti u vlasništvu UKC-a, a ustupljeni na korišćenje našim ljekarima da bismo zadržali kadar. Stanovi bi bili na raspolaganju i ljekarima koji dolaze u naš centar, kako bismo smanjili troškove za te namjene - rekao je Đajić.

Plate

Premijer Radovan Višković istakao je da Vlada RS nije u poziciji da poveća plate medicinskim radnicima, bar ne u onom obimu koji traži Strukovni sindikat doktora medicine.

- Znam da treba ići na povećanje plata, ali na samom početku mandata sam rekao da rashodi moraju biti u skladu sa prihodima. Najmanji je problem biti dobar premijer, izaći u javnost i reći povećaćemo plate medicinarima za 30 odsto, iako sam siguran da nismo u poziciji da isplatimo 12 plata, već deset i šta bismo onda napravili. Ono što sa sigurnošću mogu reći je da neće biti smanjenja plata - dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana