Socijalni partneri kreću u misiju izmjene Zakona o radu

ATV
Socijalni partneri kreću u misiju izmjene Zakona o radu

Banjaluka - Sljedeće sedmice socijalni partneri kreću u misiju izmjene Zakona o radu. Formirana je radna grupa koja će da analizira zakon, kao što je predviđeno memorandumom koji su krajem prošle godine potpisale Željka Cvijanović i Ranka Mišić. Savez sindikata je već analizirao primjenu zakona, i znaju šta su im prioriteti.

"Želimo da se kolektivni ugovori pozicioniraju u odnosu na pravilnik o radu. Da određena pitanja poslodavac ne može samostalno da uređuje, jer je to isključivo u nadležnosti socijalnih partnera, znači i sindikata i poslodavca. Da se kolektivnim ugovorom uredi pitanje plata i ostalih primanja, a ne da imamo situaciju kakvu imamo sada da poslodavci svojim pravilnikom, internim aktom, samostalno uređuju primanja radnika, što smatramo da je nezakonito i neustavno”, rekao je generalni sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković.

Osim kolektivnih ugovora, kamen spoticanja za sindikat je i pitanje disciplinskog postupka, za koje smatraju da je samo parcijalno riješeno. Problematična je i reprezentativnost, jer nije ista za poslodavce i sindikat. Poslodavci će sjesti za sto sa sindikalcima, ali oni su, kažu, zadovoljni dosadašnjim efektima zakona. Ako bude izmjena, očekuju da budu samo tehničke.

"Mi ne očekujemo nikakve velike promjene oko Zakona o radu, ako do njih uopšte i dođe, obzirom da je izborna godina, i da ovakav kakav jeste je negdje na pola puta između zadovoljstva poslodavaca i sindikata. 0.41-0.48 Ukoliko se bude pokušalo dizati tenzije, onda ni od dogovora ni od zakona neće biti ništa”, rekao je Saša Trivić iz Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Izmjene i dopune Zakona o radu su dio akcionog plana Vlade za ovu godinu, ali i skupštinskog plana rada. Resorni ministar upozorava – bez konsenzusa sindikata, poslodavaca i Vlade se ništa neće mijenjati.

"O tome koje odredbe se nisu pokazale efikasne, ili koje se mogu popraviti, to će intreresorna javna grupa na osnovu svih analiza, na osnovu javnih rasprava, predložiti, i onda ćemo mi sjesti na Ekonomsko-socijalnom savjetu”, rekao je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović.

Zakon o radu je usvojen krajem 2015. godine, uz nezapamćenu dramu u Narodnoj skupštini, kada je Ranku Mišić policija iznijela iz skupštinske sale. Savez sindikata od tada pokušava da ga promijeni. Kažu da bi za radnike najbolje bilo novo zakonsko rješenje, ali zadovoljiće se izmjenama spornih članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana