“Slučajna” greška puni kase trgovaca

Anita Janković Rečević
“Slučajna” greška puni kase trgovaca

BANjALUKA - Poplava poskupljenja iznjedrila je niz negativnih pojava na domaćem tržištu, a posebno zabrinjava što kupci sve češće nisu načisto koliko željeni proizvod košta jer ih na rafu sačeka jedna cijena, a na kasi plate drugu. U udruženjima za zaštitu potrošača tvrde da situacija postaje alarmantna te pozivaju građane na oprez pri svakoj kupovini kako ne bi bili žrtva trgovačkih manipulacija.

Male zamke u prodavnicama u vidu smanjene gramaže, lažnih sniženja i neusklađenosti cijena postaju sve češća pojava širom Republike Srpske što pokazuju svjedočenja brojnih kupaca koji smatraju da se trgovci sitnim prevarama služe kako bi što više napunili kase.

Vidljivo je to na primjeru dviju Banjalučanki koje su zahvaljujući oprezu izbjegle da budu žrtve prevare.

Ana R. za “Glas” priča da je u butiku koji se nalazi pod krovom  jednog velikog tržnog centra u Banjaluci nedavno pazarila pantalone i košulju plativši ih 12 KM više nego što je bilo naznačeno na artiklima.

- Na košulji je cijena bila 18 KM, a naplaćena mi je 25. Pantalone su koštale 45, a cijena na računu iznosila je 50 maraka. Odnijela sam robu u butik i zatražila povrat novca, što je trgovkinja bez pogovora učinila rekavši da im sistem nije ažurirao sniženje. Mislim da greška nije slučajna, već da to rade namjerno pa ko se “upeca” - kazala je ova Banjalučanka.

Njena sugrađanka imala je nešto drugačiji problem, ali suština je ista.

- Bila sam u nabavci kućnih potrepština. Kupila sam jedan deterdžent za veš, a na računu su mi otkucali i naplatili dva. Nisam odmah to uvidjela, a kasnije, kada sam otišla da se žalim, nisu mi vjerovali. Rekli su da sam uzela dva deterdženta, kako je i otkucano. Bila sam odlučna da istjeram pravdu pa sam zatražila da vrate snimak sa kamera, nakon čega je ustanovljeno da sam bila u pravu i novac mi je vraćen - istakla je J. Bajić za “Glas”.

U udruženjima za zaštitu potrošača tvrde da im se sve češće obraćaju kupci koji su bili žrtve prevare. Predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić smatra da su nepravilnosti na koje se kupci žale produkt neažurnosti trgovaca i svjesne namjere, te da se tek u malom broju slučajeva radilo o stvarnoj grešci. 

- Zbog sve češćih promjena cijena i usaglašavanja marži dešava se da iznosi na artiklu i kasi ne budu usklađeni. Često i proizvodi koji su na akcijama ne budu dobro razdvojeni od onih koji nisu sniženi i tada dolazi do zabune. Takvi propusti su možda uzrokovani i manjkom radnika u marketima pa prosto ne stižu sve promjene proknjižiti u kratkom roku. Takođe, sve je manje školovanih trgovaca koji znaju svoj posao. Ono što je definitivno je da potrošači sve češće love greške i pokazuju odgovornost prema sebi i svom novčaniku - naveo je Vasilić za “Glas”.

Kupcima savjetuje da reaguju svaki put kad uoče da su prevareni.

- Prema zakonu kupac ima pravo da plati proizvod onoliko koliko na artiklu ili rafu piše da košta. Savjetujem građanima da svaku grešku upišu i u knjigu reklamacija, bez obzira na to uvaži li je ili ne trgovac, kako bi ostao pisani trag da inspekcija po dolasku može vidjeti da postoje primjedbe i na šta treba da obrati pažnju - rekao je Vasilić.

Izvršna direktorica prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić kaže za “Glas” da je situacija više nego alarmantna kada je riječ o različitim cijenama na rafovima i na kasi.

- Na punoj korpi proizvoda potrošač može zapamtiti cijenu jednog do dva artikla, ostalo ne može i to je ono na šta trgovci računaju. Problem je što je potpuno nedokazivo da li trgovci to rade svjesno ili je u pitanju greška. U trgovačkim centrima gdje je na desetine hiljada proizvoda vrlo je moguće da trgovci ne stignu sve izmijeniti, pogotovo što se poskupljenja dešavaju na svakodnevnom nivou. S druge strane, nema te inspekcije koja može ustanoviti usklađenost robe široke potrošnje - kazala je Marićeva. 

Da je nemoguće sve prekontrolisati, navode i u Inspektoratu RS.

- Republička tržišna inspekcija je ove godine izvršila više od 2.000 provjera cijena i u 17 slučajeva utvrdila nepravilnosti, dok je lani po tom osnovu izvršeno oko 6.000 provjera, a nepravilnosti o pitanju pridržavanja formiranih i istaknutih cijena su utvrđene u pedesetak slučajeva. U jednom trgovačkom objektu ima na hiljade različitih artikala, tako da je u toku kontrole tehnički nemoguće provjeriti cijene svih proizvoda, provjere se vrše sistemom slučajnog uzorka - rekli su u Inspektoratu i dodali da bi im informacije kupaca o nepravilnostima bile od velikog značaja kako bi vršili ciljane kontrole.

Takođe navode da se potrošači rijetko obraćaju inspekciji te da svoja negativna iskustva uglavnom dijele na društvenim mrežama.

- Neusklađenosti cijena u praksi se najčešće dešavaju kod sniženja, gdje radnici u trgovinama nove cijene istaknu brže nego što se one koriguju u bazama, zbog čega dolazi do odstupanja prilikom otkucavanja cijena proizvoda na kasi. Odstupanja se najčešće utvrđuju kod tekstilnih proizvoda, kao i kod prehrambenih artikala kada su na akciji - dodali su u Inspektoratu. 

Kazne

U Inspektoratu RS kažu da iznos kazni za utvrđenu neusklađenost cijena zavisi od načina registracije trgovca. Zakonom o zaštiti potrošača za trgovca kao pravno lice predviđena je kazna u iznosu od 2.000 KM, sa 800 KM kazniće se odgovorno lice u pravnom licu, dok će trgovac preduzetnik koji se ne pridržava prodajne cijene platiti 1.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana