“Случајна” грешка пуни касе трговаца

Анита Јанковић Речевић
“Случајна” грешка пуни касе трговаца

БАЊАЛУКА - Поплава поскупљења изњедрила је низ негативних појава на домаћем тржишту, а посебно забрињава што купци све чешће нису начисто колико жељени производ кошта јер их на рафу сачека једна цијена, а на каси плате другу. У удружењима за заштиту потрошача тврде да ситуација постаје алармантна те позивају грађане на опрез при свакој куповини како не би били жртва трговачких манипулација.

Мале замке у продавницама у виду смањене грамаже, лажних снижења и неусклађености цијена постају све чешћа појава широм Републике Српске што показују свједочења бројних купаца који сматрају да се трговци ситним преварама служе како би што више напунили касе.

Видљиво је то на примјеру двију Бањалучанки које су захваљујући опрезу избјегле да буду жртве преваре.

Ана Р. за “Глас” прича да је у бутику који се налази под кровом  једног великог тржног центра у Бањалуци недавно пазарила панталоне и кошуљу плативши их 12 КМ више него што је било назначено на артиклима.

- На кошуљи је цијена била 18 КМ, а наплаћена ми је 25. Панталоне су коштале 45, а цијена на рачуну износила је 50 марака. Однијела сам робу у бутик и затражила поврат новца, што је трговкиња без поговора учинила рекавши да им систем није ажурирао снижење. Мислим да грешка није случајна, већ да то раде намјерно па ко се “упеца” - казала је ова Бањалучанка.

Њена суграђанка имала је нешто другачији проблем, али суштина је иста.

- Била сам у набавци кућних потрепштина. Купила сам један детерџент за веш, а на рачуну су ми откуцали и наплатили два. Нисам одмах то увидјела, а касније, када сам отишла да се жалим, нису ми вјеровали. Рекли су да сам узела два детерџента, како је и откуцано. Била сам одлучна да истјерам правду па сам затражила да врате снимак са камера, након чега је установљено да сам била у праву и новац ми је враћен - истакла је Ј. Бајић за “Глас”.

У удружењима за заштиту потрошача тврде да им се све чешће обраћају купци који су били жртве преваре. Предсједник Удружења потрошача “Звоно” из Бијељине Јован Василић сматра да су неправилности на које се купци жале продукт неажурности трговаца и свјесне намјере, те да се тек у малом броју случајева радило о стварној грешци. 

- Због све чешћих промјена цијена и усаглашавања маржи дешава се да износи на артиклу и каси не буду усклађени. Често и производи који су на акцијама не буду добро раздвојени од оних који нису снижени и тада долази до забуне. Такви пропусти су можда узроковани и мањком радника у маркетима па просто не стижу све промјене прокњижити у кратком року. Такође, све је мање школованих трговаца који знају свој посао. Оно што је дефинитивно је да потрошачи све чешће лове грешке и показују одговорност према себи и свом новчанику - навео је Василић за “Глас”.

Купцима савјетује да реагују сваки пут кад уоче да су преварени.

- Према закону купац има право да плати производ онолико колико на артиклу или рафу пише да кошта. Савјетујем грађанима да сваку грешку упишу и у књигу рекламација, без обзира на то уважи ли је или не трговац, како би остао писани траг да инспекција по доласку може видјети да постоје примједбе и на шта треба да обрати пажњу - рекао је Василић.

Извршна директорица приједорског Удружења за заштиту потрошача “Дон” Муриса Марић каже за “Глас” да је ситуација више него алармантна када је ријеч о различитим цијенама на рафовима и на каси.

- На пуној корпи производа потрошач може запамтити цијену једног до два артикла, остало не може и то је оно на шта трговци рачунају. Проблем је што је потпуно недоказиво да ли трговци то раде свјесно или је у питању грешка. У трговачким центрима гдје је на десетине хиљада производа врло је могуће да трговци не стигну све измијенити, поготово што се поскупљења дешавају на свакодневном нивоу. С друге стране, нема те инспекције која може установити усклађеност робе широке потрошње - казала је Марићева. 

Да је немогуће све преконтролисати, наводе и у Инспекторату РС.

- Републичка тржишна инспекција је ове године извршила више од 2.000 провјера цијена и у 17 случајева утврдила неправилности, док је лани по том основу извршено око 6.000 провјера, а неправилности о питању придржавања формираних и истакнутих цијена су утврђене у педесетак случајева. У једном трговачком објекту има на хиљаде различитих артикала, тако да је у току контроле технички немогуће провјерити цијене свих производа, провјере се врше системом случајног узорка - рекли су у Инспекторату и додали да би им информације купаца о неправилностима биле од великог значаја како би вршили циљане контроле.

Такође наводе да се потрошачи ријетко обраћају инспекцији те да своја негативна искуства углавном дијеле на друштвеним мрежама.

- Неусклађености цијена у пракси се најчешће дешавају код снижења, гдје радници у трговинама нове цијене истакну брже него што се оне коригују у базама, због чега долази до одступања приликом откуцавања цијена производа на каси. Одступања се најчешће утврђују код текстилних производа, као и код прехрамбених артикала када су на акцији - додали су у Инспекторату. 

Казне

У Инспекторату РС кажу да износ казни за утврђену неусклађеност цијена зависи од начина регистрације трговца. Законом о заштити потрошача за трговца као правно лице предвиђена је казна у износу од 2.000 КМ, са 800 КМ казниће се одговорно лице у правном лицу, док ће трговац предузетник који се не придржава продајне цијене платити 1.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана