Skrnavljenje Sabornog hrama u Stocu napad na povratnike

Srna
Skrnavljenje Sabornog hrama u Stocu napad na povratnike

SARAJEVO- Skrnavljenje Sabornog hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu je napad na povratnike i vandalski čin koji među njima stvara osjećaj nesigurnosti, izjavila je zamjenik ministara za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Duška Jurišić.

"Uništavanje i skrnavljenje vjerskih objekata predstavlja direktnu povredu ljudskih prava svakog čovjeka, koji njeguje svoj duhovni, vjerski i kulturni identitet. Policija treba da uloži dodatni napor radi brzog otkrivanja počinilaca, a pravosudni organi ovakve akte bi trebalo da strože sankcionišu", naglasila je Jurišićeva.

Jurišićeva je istakla da skrnavljenje pravoslavnog hrama u Stocu strava nelagodu među većinom stanovnika koji su za život u bezbjednosti i toleranciji.

Imajući u vidu učestalost kršenja prava ranjivih i manjinskih grupa, posebno povratnika, Jurišićeva smatra da bi politički zvaničnici trebalo da budu jedinstveni u osudi ovog, ali i svakog drugog čina, koji je u suprotnosti sa principima multikulturalizma i multireligijskog života u BiH.

Nepozati počinilac oskrnavio je Saborni hram Vaznesenja Gospodnjeg u Stocu, na kojem je pokušao da razvali vrata, izjavio je Srni juče sveštenik Dejan Grčić, dodajući da je ovo ružna poruka za Srbe u ovom gradu da njihova imovina nije sigurna.

Sveštenik Grčić prvi je zatekao ovaj prizor i o svemu obavijestio policiju koja je obavila uviđaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana