Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS: Prosvjetari protiv smanjivanja plata

D. K.
Sindikat obrazovanja, nauke i kulture RS: Prosvjetari protiv smanjivanja plata

Banjaluka - Predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS Dragan Gnjatić poručio je da zakonom o platama i kolektivnim ugovorom ne smiju biti smanjena prava prosvjetnih radnika.

Gnjatić je juče naveo da prema važećem zakonu naknada za minuli rad iznosi 0,5 odsto za godinu staža, dok je prema novom zakonu 0,3 odsto, ukoliko to drugim aktom nije drugačije regulisano.

- Imamo taj drugi akt i što se nas tiče januarska i februarska plata biće isplaćene u skladu sa naknadom od 0,5 odsto - rekao je on. Prema njegovim riječima, najjači argument da ne diraju plate u obrazovanju, nauci i kulturi jeste neizjednačenje koeficijenata u proteklih osam godina u odnosu na ostale budžetske korisnike. Dodao je da Vlada ovim radnicima duguje 5,7 miliona KM za naknade za prevoz i jubilarne nagrade, ali postoje obećanja da će sve biti isplaćeno u razumnom roku.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je juče da zakon o platama ide pred Narodnu skupštinu, ali da se još ne zna u kojem smjeru će izmjene ići. Istakao je da zakonska regulativa treba da bude što je moguće više usaglašena na nivou RS za sve profesije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana