Sijekovac: Dom iz pepela blaži tugu majke heroja

Cvija Mrkonjić
Sijekovac: Dom iz pepela blaži tugu majke heroja

Brod - Bol starice Milje Zečević iz Sijekovca kod Broda na 23. godišnjicu ubistva sinova Milana, Vase i Petra i supruga Jovana umanjena je toplinom i plemenitošću humanista koji su joj u znak zahvalnosti za herojstvo podigli dom iz pepela.

U napadu na Sijekovac 26. marta 1992. godine, kada je počinjen prvi masovni ratni zločin na prostoru BiH, na kućnom pragu su ubijeni staričini sinovi i suprug. Pukom srećom preživio je njen četvrti sin, koji se nije zatekao u kući. Od ognjišta je ostao samo pepeo, koji je uz cvijeće staricu podsjećao na životnu tragediju.

Zahvaljujući akciji simboličnog naziva "Budimo njeni sinovi", koju su pokrenuli humani ljudi, topli dom za majku heroja podignut je iz ruševina. Član organizacionog odbora za izgradnju kuće Slobodan Slavnić istakao je da je najvažnije što su uspjeli da ispune obećanje dato lani da će do 23. godišnjice zločina nad Srbima u Sijekovcu starici biti pokrivena kuća. On je dodao da su humanisti donirali oko 13.000 maraka za izgradnju kuće, dok je oko 8.000 maraka ušteđeno na radnoj snazi, jer su na izgradnji bili angažovani radnici "Alfa sekjuritija", Rafinerije nafte Brod i drugih preduzeća koja su se odazvala akciji.

- Osim novca, mnogi donatori su poklanjali građevinski materijal. Prezadovoljni smo što smo vratili osmijeh i nadu našoj majci Milji. Struja je razvedena, uvedena je voda, postavljena je stolarija i parket. Idemo dalje za našu majku - kazao je Slavnić i naveo da unutrašnje radove planiraju da završe do 7. oktobra 2015. godine na godišnjicu oslobođenja Broda.

U novom domu hrabre majke otvorena je i spomen-soba, koja će svjedočiti o zločinu nad sijekovačkim Srbima. U njoj je postavljena spomen-ploča i fotografije devet očeva i sinova iz porodica Zečević i Milošević, koji su ubijeni tog dana. Zločin u Sijekovcu počinile su snage regularne vojske Hrvatske uz pomoć paravojnih bošnjačko-hrvatskih jedinica.

S obilježavanja godišnjice ubistva Srba poručeno je da se pravosuđe mora konačno pozabaviti ovim slučajem.

- Srpski narod i žrtve iz Sijekovca još čekaju pravdu. U jednom satu nestajale su čitave porodice. Zar to nije dovoljno svijetu i međunarodnoj zajednici da učini više da pravda bude zadovoljena - poručio je predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović rekao je da zločine poput onog u Sijekovcu mogu počiniti samo ljudi sa odsustvom uma i razuma.

- Najviše nas boli što zločince nije stigla zaslužena kazna. Živim u uvjerenju da će pravda biti dostignuta - rekao je Savanović.

Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila RS Marko Grabovac rekao je da je 26. marta 1992. godine interventni vod iz Hrvatske s Antom Prkačinom na čelu, uz pomoć hrvatsko-muslimanskih paravojnih formacija sa Nijazom Čauševićem iz Broda na čelu, u Sijekovcu uništio sve što je srpsko.

U Sijekovcu je tokom 1992. godine ubijeno 46 osoba uglavnom žena, djece i staraca. Najmlađa žrtva bio je Drago Milošević (17), a najstarija Vaso Zečević (77). Zapaljeno je 15 kuća i crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije. Dokazni materijal o ovim zločinima predat je 22. maja 2002. godine haškim istražiocima, a Haški tribunal je taj predmet 2006. ustupio Tužilaštvu BiH.

Humana ideja

Izgradnja kuće Milje Zečević otpočela je na inicijativu Milana Jolovića i Milenka Avramovića. Njima su se u inicijativnom odboru pridružili i načelnik Broda Ilija Jovičić, Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića, predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Brod Milan Tomičević Mungos i Valerij Nikolajevič Samoilov iz Rafinerije nafte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana