Savjet RAK-a imenovan, ali se ne zna kad će početi da radi

SRNA
Savjet RAK-a imenovan, ali se ne zna kad će početi da radi

Sarajevo - Parlamentarna skupština BiH završila je proceduru imenovanja Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ BiH, ali još nije izvjesno kada će ovo tijelo, u čijoj je nadležnosti izbor generalnog direktora Agencije, biti konstituisano i kada će početi da radi.

Procedura imenovanja sedmočlanog Savjeta RAK-a okončana je 16. decembra, nakon što je Dom naroda Parlamentarne skupštine potvrdio listu kandidata dobijenu od Savjeta ministara BiH, što je prethodno uradio i Predstavnički dom.

U Savjet RAK-a imenovani su Zoran Tomić, Nino Ćorić, Ljubo Božović, Miloš Šolaja, Plamenko Čustović, Mirza Milišić i Faruk Borić, koji su dobili potvrdu od oba parlamentarna doma.

Prema zakonom predviđenoj proceduri, konstitutivnu sjednicu novog saziva Savjeta RAK-a, na kojoj se biraju predsjedavajući i potpredsjedavajući ovog tijela, dužan je da sazove predsjedavajući prethodnog saziva Savjeta Agencije, u ovom slučaju Neven Tomić.

Zakonskog roka za sazivanje i održavanje konstitutivne sjednice novog saziva nema, ali bi ona, prema nekim pretpostavkama, mogla biti održana u januaru.

Jedan od prvih zadataka novoizabranog Savjeta RAK-a trebalo bi da bude pokretanje procedure za izbor novog generalnog direktora Agencije, čije imenovanje potvrđuje Savjet ministara BiH.

Sadašnji direktor Kemal Huseinović na ovoj funkciji je od oktobra 2003. godine, iako se generalni direktor bira na četvorogodišnji mandat, uz mogućnost imenovanja na samo još jedan mandat.

Osim što je Zakon o komunikacijama BiH prekršen u slučaju mandata
generalnog direktora RAK-a, ovaj zakon je prekršen i kada je riječ o Savjetu Agencije budući da je dosadašnjem sazivu mandat istekao 2009. godine.

Savjet RAK-a, osim što predlaže generalnog direktora, odlučuje i o strateškim pitanjima provođenja zakona, usvaja kodeks rada i pravila za emitovanje i telekomunikacije, a ima i funkciju apelacionog tijela za odluke koje donosi generalni direktor Agencije.

Iako je Zakonom o komunikacijama propisano da se prilikom izbora Savjeta RAK-a vodi računa o nacionalnoj i polnoj zastupljenosti, u novoimenovanom Savjetu nema nijedne žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana