Saradnje bolnice „Srbija“ i kineske zdravstvene ustanove: U fokusu usavršavanje medicinara

Anita Janković Rečević
Saradnje bolnice „Srbija“ i kineske zdravstvene ustanove: U fokusu usavršavanje medicinara

BANjALUKA/CANGĐO – Bolnica „Srbija“ iz Istočnog Sarajeva i Centralna opšta bolnica „Cangzhou Central General Hospital“ iz kineskog grada Cangđo potisali su sporazum o saradnji a poseban fokusom biće na usavršavanju medicinskog i nemedicinskog osoblja, razmjeni iskustava, kliničkih usluga, sprovođenju zajedničkih istraživanja i implementaciji inovativnih modela u pružanju zdravstvenih usluga.

Sporazum je potpisan krajem prošle sedmice u pomenutom višemilionskom kineskom gradu a posredstvom Ambasade BiH u Kini.

Dokument su potpisali direktor bolnice „Srbija“ nebojša Šešlija i  sekretar Komunističke partije u kineskoj bolnici Gao Guangming, a tom događaju prisustvovao je i amnasador BiG u Kini Siniša Berjan, zamjenika gradonačelnika grada Cangđo, direktor kineske bolnice, kao i drugi brojni lokalnii zvaničnici. Ovom prilikom razmjenjeni su i prikladni pokloni koji simbolizuju kulturno-istorijsko nasljeđe oba grada.

Ambasador Berjan i direktor Šešlija imali su priliku i da posjete muzej bolnice, savremenu laboratoriju kao i odjeljenje za kardiologiju gdje se rade najkompleksniji i najsavremeniji hirurških zahvati u ovoj oblasti. Potpisanim sporazumom, osim saradnje dvije bolnica, dodatno se osnažuje i veza Istočnog Sarajeva i grada Cangđ koji su uspostavili bratske odnose u novembru prošle godine, a potpisan je i Sporazum o saradnji Univerziteta iz Istočnog Sarajeva sa Cangđo opštim univerzitetom krajem 2023. godine.

Tokom odvojenog sastanka sa gradonačelnikom Cangđo, dogovorene su i konkretne aktivnosti u narednom periodu, kao i uzvratna posjeta predstavnika kineskog grada Istočnom Sarajevu polovinom ove godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana