Petrović: Za ovogodišnji SET prijavljeno više od 900 učesnika

SRNA
Petrović: Za ovogodišnji SET prijavljeno više od 900 učesnika

TREBINjE - Vršilac dužnosti direktora "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je da je Samit energetike u Trebinju izrastao u najeminentniji skup u oblasti energetike, te da je za ovogodišnji skup prijavljeno više od 900 učesnika.

Petrović je rekao da je tema petog Samita energetike koordinacija i bolja komunikacija svih energetskih kompanija na Balkanu, saopštili su organizatori.

"Mislimo da uvezujemo sve donosioce odluka, kako iz sfere javnog života, tako i iz sfere energetike na Balkanu i šire.

Gosti i učesnici panela donijeće značajne zaključke koji će dati smjernice za narednu godinu da se pokrenu aktivnosti i dođe do stabilizacije energetskog sektora na Balkanu", rekao je Petrović

Samit energetike, kao najveći i najposjećeniji poslovni skup, otvara širom vrata za razvoj kongresnog turizma na jugu Hercegovine, pa je Petrović podsjetio da je u toku konkurs za idejno rješenje budućeg kongresnog centra u Trebinju. Konkurs će biti otvoren do 7. marta.

Neke od tema samita su povezivanje elektroprivrednih preduzeća u regionu kao odgovor na energetske i klimatske politike EU, planiranje razvoja i vođenje elektroenergetskog sistema s ciljem povećanja integracije obnovljivih izvora energije i ubrzanja energetske tranzicije, održavanje postojećih proizvodnih postrojenja, razvoj sektora prirodnog gasa i druge

. Direktor Samita energetike Aleksandar Branković istakao je da je SET od početka bio važno mjesto okupljanja privrednika.

"Ove godine ćemo imati predstavnike više od 100 kompanija i tokom samita biće kontakata, razgovora, dogovora o različitih projekata i poslovima. Prvi put će se na jednom mjestu okupiti direktori sve tri elektroprivrede iz BiH, a važno je najaviti i multilateralni sastanak svih ministara i predstavnika vlada koji dolaze u Trebinje", najavio je Branković.

Prema njegovim riječima, domaćin ministarskog sastanka biće Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske.

"Samit energetike je prepoznat kao mjesto razgovora i dogovora, gdje se svi rado vraćaju. Razlog je u ozbiljnom i detaljnom pristupu planiranju, organizaciji, radu našeg programskog i naučnog odbora, pripreme za samit traju po šest ili sedam mjeseci.

I samo mjesto održavanja samita je važno jer je Trebinje grad u koji ljudi rado dolaze, pa kad se sve sabere ne treba da čudi što iz godine u godinu imamo sve više učesnika", rekao je Branković.

Peti Samit energetike biće održan u Trebinju od 20. do 22. marta. Generalni sponzor je "Elnos grupa" iz Banjaluke, a pokrovitelji Ministarstvo energetike i rudarstva i Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske, te Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana