Петровић: За овогодишњи СЕТ пријављено више од 900 учесника

СРНА
Петровић: За овогодишњи СЕТ пријављено више од 900 учесника

ТРЕБИЊЕ - Вршилац дужности директора "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић изјавио је да је Самит енергетике у Требињу израстао у најеминентнији скуп у области енергетике, те да је за овогодишњи скуп пријављено више од 900 учесника.

Петровић је рекао да је тема петог Самита енергетике координација и боља комуникација свих енергетских компанија на Балкану, саопштили су организатори.

"Мислимо да увезујемо све доносиоце одлука, како из сфере јавног живота, тако и из сфере енергетике на Балкану и шире.

Гости и учесници панела донијеће значајне закључке који ће дати смјернице за наредну годину да се покрену активности и дође до стабилизације енергетског сектора на Балкану", рекао је Петровић

Самит енергетике, као највећи и најпосјећенији пословни скуп, отвара широм врата за развој конгресног туризма на југу Херцеговине, па је Петровић подсјетио да је у току конкурс за идејно рјешење будућег конгресног центра у Требињу. Конкурс ће бити отворен до 7. марта.

Неке од тема самита су повезивање електропривредних предузећа у региону као одговор на енергетске и климатске политике ЕУ, планирање развоја и вођење електроенергетског система с циљем повећања интеграције обновљивих извора енергије и убрзања енергетске транзиције, одржавање постојећих производних постројења, развој сектора природног гаса и друге

. Директор Самита енергетике Александар Бранковић истакао је да је СЕТ од почетка био важно мјесто окупљања привредника.

"Ове године ћемо имати представнике више од 100 компанија и током самита биће контаката, разговора, договора о различитих пројеката и пословима. Први пут ће се на једном мјесту окупити директори све три електропривреде из БиХ, а важно је најавити и мултилатерални састанак свих министара и представника влада који долазе у Требиње", најавио је Бранковић.

Према његовим ријечима, домаћин министарског састанка биће Министарство енергетике и рударства Републике Српске.

"Самит енергетике је препознат као мјесто разговора и договора, гдје се сви радо враћају. Разлог је у озбиљном и детаљном приступу планирању, организацији, раду нашег програмског и научног одбора, припреме за самит трају по шест или седам мјесеци.

И само мјесто одржавања самита је важно јер је Требиње град у који људи радо долазе, па кад се све сабере не треба да чуди што из године у годину имамо све више учесника", рекао је Бранковић.

Пети Самит енергетике биће одржан у Требињу од 20. до 22. марта. Генерални спонзор је "Елнос група" из Бањалуке, а покровитељи Министарство енергетике и рударства и Министарство привреде и предузетништва Републике Српске, те Министарство спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана