Sačuvati sjećanje na saborce

Srna
Foto: rtrs

BANjALUKA- Udruženje "Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske /VRS/" u četvrtak, 19. maja, otvoriće u Banjaluci prostorije u okviru obilježavanja Dana VRS i ovog korpusa.

Počasni predsjednik Udruženja Željko Zorić rekao je Srni da je ovaj bataljon osnovan 11. septembra 1991. godine kao Peti bataljon Vojne policije Petog korpusa JNA.

"Stvaranjem Vojske Republike Srpske preimenovan je u Prvi bataljon Vojne policije Prvog krajiškog korpusa. U sastavu tadašnje JNA izvodio je vojno-policijske zadatke u Zapadnoj Slavoniji", naveo je on.

Prema njegovim riječima, tokom priprema za orepaciju "Koridor" 1992. godine bataljon je povučen sa teritorije Zapadne Slavonije i dobio je jednu od ključnih uloga u probijanju "koridora života" prema Srbiji.

"Pripadnici bataljona su kasnije imali aktivnosti na području Brčkog, Gradačca, Drvara, Kupresa, Glamoča i Ozrena", naveo je Zorić.

Prema njegovim riječima, u borbama je poginulo ukupno 69 pripadnika bataljona, a 410 ih je ranjeno, od kojih neki i više puta.

Zorić kaže da je ova jedinica jedina jedinica VRS bataljonskog sastava koja je dobila dva visoka odlikovanja Republike Srpske - Medalju Petra Mrkonjića i Orden Nemanjića.

Kako je naglasio, pripadnicima ovog bataljona motiv da se uključe u borbu su događaji iz bliske prošlosti - Drugi svjetski rat i srpsko stradanje u Jasenovcu kako se ne bi dozvolilo da se to ponovi.

"Prostor koji ćemo otvoriti nije namijenjen samo za pripadnike srpskog, već i za pripadnike ostalih naroda, kako bi mogli da vide šta se to događalo, jer generacije koje dolaze, bez obzira na nacionalnu pripadnost, moraju u miru da vode borbu da nam se više nikad nesrećna prošlost na ovim prostorima ne ponovi", rekao je Zorić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana