Сачувати сјећање на саборце

Срна
Foto: ртрс

БАЊАЛУКА- Удружење "Први батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске /ВРС/" у четвртак, 19. маја, отвориће у Бањалуци просторије у оквиру обиљежавања Дана ВРС и овог корпуса.

Почасни предсједник Удружења Жељко Зорић рекао је Срни да је овај батаљон основан 11. септембра 1991. године као Пети батаљон Војне полиције Петог корпуса ЈНА.

"Стварањем Војске Републике Српске преименован је у Први батаљон Војне полиције Првог крајишког корпуса. У саставу тадашње ЈНА изводио је војно-полицијске задатке у Западној Славонији", навео је он.

Према његовим ријечима, током припрема за орепацију "Коридор" 1992. године батаљон је повучен са територије Западне Славоније и добио је једну од кључних улога у пробијању "коридора живота" према Србији.

"Припадници батаљона су касније имали активности на подручју Брчког, Градачца, Дрвара, Купреса, Гламоча и Озрена", навео је Зорић.

Према његовим ријечима, у борбама је погинуло укупно 69 припадника батаљона, а 410 их је рањено, од којих неки и више пута.

Зорић каже да је ова јединица једина јединица ВРС батаљонског састава која је добила два висока одликовања Републике Српске - Медаљу Петра Мркоњића и Орден Немањића.

Како је нагласио, припадницима овог батаљона мотив да се укључе у борбу су догађаји из блиске прошлости - Други свјетски рат и српско страдање у Јасеновцу како се не би дозволило да се то понови.

"Простор који ћемо отворити није намијењен само за припаднике српског, већ и за припаднике осталих народа, како би могли да виде шта се то догађало, јер генерације које долазе, без обзира на националну припадност, морају у миру да воде борбу да нам се више никад несрећна прошлост на овим просторима не понови", рекао је Зорић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана