Republički inspektori u Trebinju i Foči: Zapečaćena stomatološka ordinacija

Milijana Latinović
Republički inspektori u Trebinju i Foči: Zapečaćena stomatološka ordinacija

Banjaluka - U cilju suzbijanja nelegalnog obavljanja djelatnosti, republički zdravstveni, tržišni, prosvjetni i poljoprivredni inspektori iz banjalučkog odjeljenja proteklih dana vršili su kontrole na području Trebinja i Foče, gdje je zapečaćena stomatološka ambulanta koja je radila, iako nije bila registrovana.

Vršilac dužnosti direktora Inspektorata RS Danijela Batar navela je da je u ovim vanrednim kontrolama akcenat stavljen na suzbijanje rada bez registracije, adekvatnog prostora, opreme i kadrova.

- Rad republičkih inspektora u ovoj akciji organizovan je po principu “rotiranja”. Naime, kako poslodavci ne bi prepoznali inspektore, na teren su upućeni inspektori iz drugih gradova, što se pokazalo kao vrlo efikasno. Kontrolom su obuhvaćeni vrtići, igraonice, stomatološke ordinacije, apoteke, zlatare, trgovački objekti, a u cilju osiguranja bezbjednosti korisnika, posebno djece, zaštite zdravlja potrošača i suzbijanja sive ekonomije - istakla je Batareva.

Dodala je da je za dva dana obavljeno 30 ciljanih kontrola u navedenim objektima, koje su rezultirale između ostalog pečaćenjem, izricanjem mjera zabrane rada, oduzimanjem robe, te novčanim kaznama.

- Na području Foče zdravstveni inspektor je zapečatio jednu stomatološku ambulantu koja je radila neregistrovana i nije imala rješenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, dok je drugoj izrekao mjeru zabrane obavljanja djelatnosti. U četiri ambulante utvrđene su nepravilnosti u vođenju evidencija o pacijentima i u pogledu kadrova, te je naloženo njihovo otklanjanje i izrečene su novčane kazne - kazala je Batareva.

Istakla je da su se tokom kontrola apoteka nepravilnosti odnosile na odsustvo magistra ili farmaceutskog tehničara za vrijeme rada apoteke, zbog čega su takođe u četiri slučaja apotekama izrečene novčane kazne.

- U okviru postupka koji se vodi u saradnji sa Poreskom upravom Republike Srpske,  republički tržišni inspektor je u zlatari u Trebinju oduzeo oko 2,8 kilograma srebra bez dokaza o porijeklu, čija vrijednost se procjenjuje na 22.120 KM i izrekao novčanu kaznu subjektu - naglasila je Batareva.

Dodala je da su se propusti utvrđeni u kontrolisanim vrtićima i igraonicama odnosili uglavnom na obaveze zaposlenih, odnosno inspektori su utvrdili da neredovno obavljaju sanitarne preglede i ne pohađaju dodatne edukacije o higijeni, te je naloženo da se isto izvrši.

 

Trebinje

U Inspektoratu RS navode da su na osnovu ranije održanog sastanka vršioca dužnosti direktora Inspektorata RS Danijele Batar i gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića obavljene i druge kontrole. Naime, republički i gradski tržišni inspektori zajedno su kontrolisali prodajne objekte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana