Ratari zasijali 60.000 hektara

Milijana Latinović
Ratari zasijali 60.000 hektara

Banjaluka - Poljoprivrednici u Srpskoj polako privode kraju proljećnu sjetvu, do sada je zasijano oko 60.000 hektara oranica, a planirano je da radovi budu završeni do 15. maja.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac je kazao da su proljećnu sjetvu pratile velike poteškoće.

- Zbog nedostatka novca i neisplaćenih podsticaja za prošlu godinu ratari se zadužuju ili kupuju repromaterijal po mnogo višim cijenama tamo gdje ga mogu dobiti na odgođeno plaćanje - rekao je Usorac i dodao da je ostalo još da se zasije oko 20.000 hektara.

Vlada RS je ove godine obezbijedila 60 miliona maraka za poljoprivredne podsticaje, ali ratari kažu da im je posao otežalo to što dio lanjskih podsticaja još nije isplaćen.

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković je rekao da je sjetva u završnoj fazi na području Lijevča polja, Posavine i dijelovima Semberije, iako su znatne površine bile pod vodom.

- Priprema za sjetvu je bila otežana. Ratari su trošili mnogo više goriva nego inače da bi zemljište pripremili za sjetvu. Prema podacima kojima raspolažemo, pod kukuruzom će biti nešto manje površine nego lani, a glavni razlog je besparica, zbog koje su mnogi ratari odustali od sjetve - kazao je Marinković.

Istakao je da su ratari odlučili da ove godine veće površine zasiju sojom.

- Soja je kultura koja ne zahtijeva velika ulaganja, a najavljena je i njena viša cijena u zrnu, s obzirom na stanje u Brazilu i Argentini, koje je pogodila velika suša, a odakle uvozimo najveće količine ove kulture - kazao je Marinković i dodao da je kiša koja je padala prethodnih dana bila spasonosna, jer su kukuruz i soja u fazi nicanja.

Poljoprivrednik iz Lijevča polja Duško Banjac je rekao da je sjetva kukuruza u tom kraju završena na 90 odsto površina.

- Ostalo je još da kukuruz bude zasijan u Barama, a već se na njive iznosi povrće - dodao je Banjac.

Poljoprivrednici u Loparama zasijaće kukuruzom rekordna 2.000 hektara oranica. Stručni saradnik za poljoprivredu u opštinskoj upravi Radislav Davidović je rekao da su godinama unazad sjetvene površine pod kukuruzom bile 1.300 hektara.

Regresirani dizel

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS odobrilo je kupovinu 10,9 miliona litara dizel goriva po cijeni umanjenoj za 0,60 KM po litru. Ratari će regresirani dizel moći preuzimati do 15. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana