Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci: Medicina dogodine i na engleskom jeziku

Dragana Orlović
Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci: Medicina dogodine i na engleskom jeziku

Iako je to obiman posao, planiramo iduće godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci otvoriti studij medicine na engleskom jeziku, gdje će nastavu pohađati studenti iz svih krajeva svijeta.

Rekao je to dekan banjalučkog Medicinskog fakulteta Ranko Škrbić, koji ističe da je studij medicine na engleskom i dio njegovog elaborata prilikom izbora za prvog čovjeka te visokoškolske ustanove.

- Moramo intenzivno raditi. Plan je da do kraja godine pripremimo kurikulum za nastavu na engleskom jeziku na medicini i Univerzitetu ga predložimo kao licencirani program, što će oni potom proslijediti Ministarstvu prosvjete - ističe Škrbić.

* GLAS: Ima li Medicinski fakultet kadar koji će držati nastavu na engleskom jeziku?

ŠKRBIĆ: Kadar dobrim dijelom već imamo. Za sve ono što nemamo, pomoći nam mogu kolege sa drugih fakulteta, koji imaju studijske programe na engleskom jeziku. Već sam razgovarao sa dekanima i profesorima iz Beograda, Novog Sada i Sarajeva i voljni su nam pomoći.

* GLAS: Medicinski fakultet godinama je podstanar. Da li je u planu gradnja objekta kojim bi se riješio ovog problema?

ŠKRBIĆ: Definitivno postoji problem sa prostorom. Već godinama radimo na idejnom rješenju, koje je bilo i pred Vladom RS. Ovih dana odlučeno je da se ide u realizaciju tog projekta. Rezervisana su i sredstva kod Evropske investicione banke, koja će dati grant od gotovo 900.000 evra za projektovanje zgrade Medicinskog fakulteta na Paprikovcu. Uz tu zgradu, gdje bi prostor bio namijenjen za medicinu, farmaciju i zdravstvenu njegu, predviđena je i srednja medicinska škola, koja bi u dogledno vrijeme prerasla u Fakultet sestrinstva. Paralelno sa tim, razgovarali smo sa resornim ministrima o reorganizaciji srednje medicinske škole, s obzirom na to da moramo napustiti stari koncept. U zdravstvenoj njezi treba se usmjeravati ka fakultetskom obrazovanju i školovati visokokvalifikovano osoblje.

* GLAS: Kada je moguće očekivati realizaciju tog projekta?

ŠKRBIĆ: Očekujemo da bi do polovine iduće godine trebali dobiti taj projekat. Tada bismo napokon bili ravnopravni sa drugim fakultetima. Na Paprikovcu su već izdvojene parcele na kojima bi trebao biti građen naš fakultet.

* GLAS: Koji još problemi, osim nedostatka prostora, muče ovaj fakultet?

ŠKRBIĆ: Prvi i osnovni prioritet je modernizacija i usavršavanje nastavnih planova i programa. Već sada radne grupe na studijima stomatologije i farmacije rade na unapređenju u ovom segmentu, kako bi maksimalno bili usklađeni sa izlaznim profilima u regionu i inostranstvu. Paralelno će ići i unapređenje nastave na medicini, tako da su to sve aktivnosti koje moramo realizovati. Drugi dio je da Medicinski fakultet pokušamo maksimalno izvesti na tržište i da ne zavisimo od budžeta i resornog Ministarstva. Svojim respektabilnim kadrom možemo pružati razne usluge, kao što su specijalizacije, kontrole životnih namirnica, registracija dodataka ishrani, stomatološke usluge i slično.

Strani studenti

* GLAS: Koliko je ove godine upisano stranih državljana na Medicinskom fakultetu u Banjaluci i odakle su oni stigli?

ŠKRBIĆ: Na studiju medicine imamo 120 studenata, od kojih je 15 stranih državljana. Farmaciju studira njih 55, među kojima je pet stranaca i 45 studenata stomatologije od kojih je deset stranih državljana. Na studiju zdravstvene njege ukupno je 25 studenata, od kojih pet stranaca. Sve su to studenti iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, kao i ostalih zemalja sa područja bivše Jugoslavije.

_

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana